艣roda, 3 stycznia 2024

Kawa z zim膮

馃憠 Kt贸r膮 kaw臋 wybra膰 i kt贸ra jest mniej kwa艣na
馃憠 Arabika czy Robusta
馃憠 Czy kawa wyp艂ukuje magnez
馃憠 Kawa zielona, rozpuszczalna, liofilizowana, zbo偶owa
馃憠 Jakich kaw unika膰

馃毄 Pod tym linkiem Czy kawa na pusty 偶o艂膮dek szkodzi?

Tytu艂 przewrotny tak jak i pogoda. Zamiast 艣niegu pada deszcz, jest pochmurno, szaro. Pij臋 kaw臋 i stwierdzi艂em, 偶e niewiele o niej wiem. Poszuka艂em, poszpera艂em i przygotowa艂em najbardziej istotne wg mnie w艂a艣ciwo艣ci kawy. Zdj臋cia nie z tej zimy, ale s膮 dla przypomnienia. Zapraszam na tekst o kawie pod zdj臋ciami.
oszronione drzewa
szron
li艣cie w szronie
zach贸d s艂o艅ca zim膮
Jak膮 kaw臋 wybra膰? Kt贸ra kawa jest mniej kwa艣na?
Z kaw膮 jest tak samo, jak z herbat膮, ka偶dy poszukuje swojego smaku. Wiecznie zielone krzewy i drzewa wyst臋puj膮ce w 104 gatunkach, z kt贸rych uzyskuje si臋 ziarna z pestek czerwonych owoc贸w wykorzystywanych do produkcji kawy?
Ka偶dy gatunek ma sw贸j smak i zapach (cz臋sto s膮 to podobne parametry), ale w Polsce naj bardziej znane s膮 kawy z ziaren Arabiki i Robusty.
Najciemniejsza kawa palona ma mocniejszy i bardziej gorzki smak. Mocn膮 kaw臋 uzyskujemy z dw贸ch sto艂owych 艂y偶ek kawy zaparzonych w 150 ml wody. Najszybciej zaparza si臋 kawa drobno zmielona.
Arabika czy Robusta
Arabika ma intensywny pi臋kny zapach, ale delikatny smak co przyczynia si臋 do jej najwi臋kszej popularno艣ci. Zaparzona kawa z Arabiki ma ma艂o kofeiny (ok. 1,5%) i dlatego jest ma艂o pobudzaj膮ca. Arabica posiada du偶o lipid贸w i wi臋cej cukru ni偶 Robusta, co wp艂ywa na jej aromat.
Je偶eli w naszej zaparzonej kawie wyczuwamy gorycz, to oznacza, 偶e woda mia艂a za wysok膮 temperatur臋. Kaw臋 najlepiej parzy膰 w temperaturze od 88 do 95 do 88°C.
ziarna kawy, kawa
Robusta zawiera ok. 2,7% kofeiny i jest bardziej pobudzaj膮ca od Arabiki. Z powodu bardziej kwa艣no cierpkiego smaku Robusta jest ta艅sza od Arabiki i przewa偶nie jest dost臋pna w mieszance z innymi gatunkami.

Najdro偶sza kawa "Kopi luwak" pozyskiwana jest z odchod贸w 艁askun贸w (luwak贸w). Niestety zysk dla producent贸w tak samo, jak i przy innych produkcjach 偶ywno艣ci (fermy drobiu itd.) jest dla tych zwierzak贸w niezbyt dobry. Luwak lubi je艣膰 drobne insekty, li艣cie, owoce a owoce kawowca s膮 jego ulubionym przysmakiem. Uk艂ad trawienny luwaka sta艂 si臋 jego przekle艅stwem? Ciasna klatka, du偶o kofeiny i wypr贸偶nianie si臋 na akord z nadtrawionymi (sfermentowa艂y w przewodzie pokarmowym) ziarnami kawy. Opr贸cz przyjemno艣ci picia kawy i pobudzenia organizmu kawa mo偶e dobrze wp艂ywa膰 na zdrowie, m.in. poprawia pami臋膰 o koncentracj臋.
Kawa to 藕r贸d艂o antyoksydant贸w, kt贸re neutralizuj膮 wolne rodniki, co pomaga chroni膰 przed niekt贸rymi chorobami nowotworowymi. Kofeina, teofilina dobrze dzia艂a na centralny uk艂ad nerwowy, zmniejsza ryzyko wyst膮pienia choroby Parkinsona i Alzheimera oraz cukrzycy typu 2. Kofeina z kawy zaczyna si臋 wch艂ania膰 po ok. 15 minutach od wypicia kawy. To tylko cz臋艣膰 dobroczynno艣ci z picia kawy, ale nie ka偶dy mo偶e j膮 pi膰, np. przy chorobie refluksowej. Kawa nie nadaje si臋 do popijania branych lek贸w. Mo偶e sprzyja膰 rozwojowi wrzod贸w 偶o艂膮dka z powodu pobudzania wydzielania kwasu solnego. Dzienna dawka kofeiny dla zdrowej doros艂ej osoby nie powinna przekroczy膰 600 mg.

Czy kawa wyp艂ukuje magnez z organizmu?
Po wypiciu kawy zwi臋ksza si臋 wydalanie magnezu z moczem. Kofeina zawarta w kawie powoduje utrat臋 kilku mg magnezu na dob臋, ale poniewa偶 kawa jest te偶 藕r贸d艂em magnezu, kt贸rego fili偶anka kawy dostarcza wi臋cej, ni偶 jest go wyp艂ukanego.
Kawy
Kawa zielona to kawa nie palona, kt贸ra ma r贸wnie偶 dobre w艂a艣ciwo艣ci: przy艣piesza metabolizm, dodaje energii, mo偶e obni偶a膰 ci艣nienie krwi, pomaga utrzyma膰 prawid艂owy poziom cholesterolu. Kawa zielona nie zawiera w og贸le akrylamidu, bo nie jest palona.
fili偶anka, kawa
Kawa rozpuszczalna wytwarzana jest z ziaren kawy, kt贸re r贸wnie偶 s膮 wypalane i bardzo drobno mielone. W nast臋pnym kroku produkcji ta kawa zaparzana jest w niewielkiej ilo艣ci wody pod wysokim ci艣nieniem i zostaje wysuszona w wysokiej temperaturze.
Przy produkcji kawy rozpuszczalnej wykorzystuj臋 si臋 te偶 proces liofilizowania, przy kt贸rym w czasie suszenia nie stosuje si臋 wysokich temperatur. Tak otrzymana kawa ma lepsz膮 jako艣膰 oraz bardzo 艂adnie pachnie. Dobra kawa rozpuszczalna jest tak samo dobra, jak mielona, oczywi艣cie trzeba mie膰 umiar w ilo艣ci wypitej kawy.
Kawa rozpuszczalna mo偶e by膰 wyprodukowana z ziaren o gorszej jako艣ci. Kawa rozpuszczalna to jest ekstrakt kawy naturalnej o 艂agodniejszym dzia艂aniu i smaku oraz mo偶e zawiera膰 dwa razy wi臋cej przeciwutleniaczy ni偶 kawa naturalna. Kawa rozpuszczalna ma mniej cholesterolu ni偶 ta naturalna, ale to i tak s膮 to nie istotne ilo艣ci.

Jakich kaw unika膰
Unikajmy kaw, kt贸re w swoim sk艂adzie maj膮 r贸偶ne dodatki, np. te w saszetkach „2 w 1” i „3 w 1”, kt贸re raczej s膮 napojem kawowym z du偶膮 ilo艣ci膮 EEEEEE.
Kawa zbo偶owa
Produktem bazowym kawy zbo偶owej przewa偶nie s膮 pra偶one ziarna zb贸偶 偶yta, pszenicy, j臋czmienia. Do kawy zbo偶owej dodawane s膮 r贸偶ne dodatki, kt贸re wp艂ywaj膮 na jej smak i aromat: cykoria, burak, 偶o艂臋dzie, g艂贸g, topinambur, korze艅 mniszka lekarskiego, 艂ubin, melisa i wiele innych. Kawa zbo偶owa to 藕r贸d艂o substancji od偶ywczych i prozdrowotnych: b艂onnik pokarmowy, selen, magnez, potas, fosfor, cynk, witaminy z grupy B oraz ma ma艂o kalorii (100 ml kawy ma 4 kalorie).
Kaw臋 zbo偶ow膮 mog膮 j膮 pi膰 osoby w ka偶dym wieku oraz osoby z nadci艣nieniem, nadkwasot膮, chorobami nerek, 艣ledziony, trzustki. Obni偶a poziom cholesterolu we krwi, wspomaga trawienie, neutralizuj膮 wolne rodniki, redukuje refluks i zgag臋. Wybierajmy kaw臋 zbo偶ow膮 bez sztucznych dodatk贸w.
Niestety w kawie zbo偶owej jest wi臋cej akrylamidu ni偶 w innych kawach oraz ma wysoki indeks glikemiczny - 60.

艣roda, 27 grudnia 2023

艢wi臋ta, 艣wi臋ta i po 艣wi臋tach

馃憠 Jak usun膮膰 osad wapienny z szyb prysznica? Skrzypi膮ce i ci臋偶ko otwieraj膮ce sie drzwi kabiny prysznicowej - jak usun膮膰 ten problem? Jak zabezpieczy膰 skutecznie odp艂yw brodzika? 馃毄

owoce winogrona jasnego
hortensja jesieni膮
jesienne porz膮dki
p艂yty chodnikowe i kraw臋dzie
gwiazdy, beniamin fikus
pierniki miodowe
pierniki ozdobne
ozdoby choinkowe
o艣wietlenie 艣wi膮teczne i choinki
bombki, ozdoby, choinka
choinka sztuczna
choinkowo
Chyba by艂 to ostatni pobyt w starym roku na dzia艂ce. Ciep艂a jesie艅 d艂ugo dostarcza艂a owoce malin i winogron. D艂ugo te偶 utrzymywa艂y si臋 zielone li艣cie na drzewach i krzewach. Lawenda utworzy艂a 艂adne kopu艂y.
Transport z p艂ytami chodnikowymi trzeba by艂o szybko roz艂adowa膰, bo deszcz si臋 wzmaga艂. Przed 艣wi臋tami spad艂 艣nieg i ju偶 planowali艣my wyjazd na dzia艂k臋, 偶eby w zimowej scenerii pospacerowa膰 po lesie, rozpali膰 ognisko, wypi膰 kaw臋.
Lepienie ba艂wana nie by艂o w planie, bo mamy ich nawet w lecie pod dostatkiem. Ju偶 marzy艂em jak to fajnie b臋dzie wr贸ci膰 za 艣wi膮teczny st贸艂 po 艣nie偶nym rekonesansie. I na tym si臋 sko艅czy艂o, d..a blada, jak to si臋 m贸wi. 艢nieg stopnia艂, ale ba艂wany w stolicy si臋 uaktywnili.

Fikus beniamin pod sam sufit po przystrojeniu mo偶e zast膮pi膰 iglast膮 choink臋. Przygotowania do 艣wi膮t id膮 pe艂n膮 par膮. Pierniki pachn膮 w ca艂ym mieszkaniu. Jednak fikus si臋 obroni艂 i w k膮cie stan臋艂a pi臋knie ubrana choinka.
Mimo 偶e 艣wi臋towanie zacz臋li艣my ju偶 w sobot臋, to zlecia艂o, jak biczem strzeli艂. 艢wi臋ta i po 艣wi臋tach, jeszcze Sylwester, Nowy rok i trzeba b臋dzie robi膰 przegl膮d sprz臋tu dzia艂kowego (kosiarka, pilarka).

pi膮tek, 15 grudnia 2023

Zimowe fotografie

馃毄 Metody konserwacji 偶ywno艣ci

naturalny pokarm dla ptak贸w
szron
puch bia艂y
czapa 艣niegu
opady 艣niegu
艣nieg
o艣nie偶one drzewa
l贸d i 艣nieg
kaczki zim膮
艣nieg w lesie d艂u偶ej le偶y
rzeki w zimie
Po ciep艂ych dniach jesieni nast膮pi艂y przymrozki, kt贸re przystroi艂y ro艣liny w pi臋kne bia艂e szaty.
W opuszczonym ogrodzie na jab艂oniach czekaj膮 jab艂uszka na ptasi膮 degustacj臋. Najwi臋cej 艣niegu napada艂o w nocy. Rano by艂o co od艣nie偶a膰.
Kaczki w parku czekaj膮 na karm臋 przygotowan膮 dla nich w specjalnych pojemnikach.
Wst膮pi艂a nadzieja, 偶e w tym roku 艣wi臋ta b臋d膮 bia艂e. By艂a to tylko nadzieja. W mojej miejscowo艣ci po 艣niegu nie ma ju偶 偶adnego 艣ladu.
Prognoza d艂ugoterminowa informuje, 偶e 艣wi臋ta b臋d膮 bez 艣niegu.

sobota, 25 listopada 2023

Plenerowe wycieczki

  馃憠 Czy mas艂o jest zdrowe❓ Czym smarowa膰 pieczywo❓ Alternatywa dla mas艂a i margaryny馃憟

Dzi艣 pogoda zimowa, pada mokry 艣nieg, wieje wiatr i temperatura ok. 0°C. By艂 plan po zakupach pojecha膰 do lasu. Zamiast wycieczki w realu zrobi艂em wycieczk臋 do archiwum foto.
W jednych miejscach powstaj膮 nowe osiedla, a w innych znikaj膮 ca艂e wsie. Mijam zaniedban膮 posesj臋, budynki niszczej膮, a podw贸rko zaro艣ni臋te traw膮 i chwastami wskazuje na d艂ug膮 nieobecno艣膰 w艂a艣cicieli. Nast臋pny obiekt wskazuje, 偶e tu kiedy艣 by艂o t臋tni膮ce 偶yciem gospodarstwo. Teraz wida膰 dziurawy dach, okna bez szyb sta艂y si臋 otworem dla ptak贸w. Nast臋pne wiekowe budynki z wyje偶d偶onym w trawie wjazdem informuj膮, 偶e jeszcze tu kto艣 przebywa. W贸z konny (furmanka, gum贸wka) jeszcze tu stoi, a mo偶e jest w dalszym ci膮gu u偶ywana. Wozy konne, konie na wsi w dzisiejszych czasach to ju偶 rzadko艣膰.
Pi臋kna kiedy艣 czerwona czw贸rka stoi bez dachu i pewnie czeka na rozbi贸rk臋. Na skraju wsi opuszczone domostwa pogodzone s膮 ju偶 ze swoim losem i ch臋tnie udost臋pniaj膮 swoje jestestwo przyrodzie, kt贸ra nie znosi pr贸偶ni.
Id臋 wydeptan膮 w rzepaku 艣cie偶k膮 czuj膮c jego pi臋kny zapach i s艂ysz膮c r贸j owad贸w. Nad rzek膮 w艣r贸d zielonych drzew wyr贸偶niaj膮 si臋 uschni臋te kikuty. Bluszcz pnie si臋 po pniach.
W zaro艣lach dokonuje swojego 偶ywotu stary ci膮gnik. Nad 艂ach膮 wi艣lan膮 jeszcze wida膰 pozosta艂o艣ci po du偶ych drzewach, a w pobli偶u pi臋kne modrzewie.
Spo艣r贸d rudych li艣ci wy艂ania si臋 艢wi膮tynia Sybilli, kt贸ra jest dzisiaj ostatnim moim etapem sentymentalnej w臋dr贸wki po archiwum fotografii.

wtorek, 14 listopada 2023

Niespodzianka w listopadzie

Kapusta kiszona czy kwaszona? Jaka jest r贸偶nica? Domowa kapusta kiszona

anomalie, mak polny
krokus
sumak
ptaki w locie
muchom贸r czerwony
grzyb na drzewie
grzyby na pniu
purchawki
grzyby
grzyby zbierane w nocy
Listopadowa aura oszuka艂a maki polne i krokusy, kt贸re zakwit艂y na polanie le艣nej. Obok kolorowej korony sumaka zakwit艂y pojedynczo maki i krokusy.
W li艣ciach siedzia艂 sobie cichutko jaki艣 ptak, kt贸rego chcia艂em z bliska z艂apa膰 w obiektyw. Przyda艂by si臋 teleobiektyw, bo w tym przypadku tylko tyle wida膰 i jeszcze niezbyt dobrze.
Pi臋kne grzybki wyros艂y na drewnie z brzozy, a obok purchawki i jakie艣 inne nieznane mi grzyby. Ostatnie zdj臋cie jest z innego dnia, ju偶 si臋 艣ciemnia艂o i grzyby zbierali艣my przy 艣wietle latarki telefon贸w.
Nie by艂o ich wiele, troch臋 ma艣lak贸w, dwa borowiki, kilka podgrzybk贸w i kania.