Prawda czy fa艂sz?

❌ Fa艂sz    ✅ Prawda   
prawo
Chleb tuczy
Fa艂sz
Ostanio nasta艂a moda na nie jedzenia chleba, bo podobno tuczy (wszystko tuczy w du偶ych ilo艣ciach, nawet tona trawy :)). I tak i nie, bowiem w ma艂ych ilo艣ciach pomaga nawet w gubieniu kilogram贸w. Energia w postaci w臋glowodan贸w pomaga szybciej spala膰 t艂uszcz. Wyd艂u偶a syto艣膰 i chroni przed nag艂ym atakiem g艂odu. 100g chleba to ok. 150 - 250 kalorii i osoby odchudzaj膮ce si臋 powinny spo偶ywa膰 go dzienie ok. 100 - 150g.

Cukrzycy mog膮 je艣膰 owoce bez ogranicze艅
Fa艂sz
Owoce zawieraj膮 cukier prosty, fruktoz臋 i chorzy na cukrzyc臋 nie powinni je艣膰 jednorazowo du偶o owoc贸w, a szczeg贸lnie winogron, banan贸w i innych o wysokim indeksie glikemicznym
Czekolada wskazana przy niedocukrzyceniu
Fa艂sz
Czekolada tak samo jak i inne wyroby czekoladowe zawieraj膮 cukry proste i t艂uszcze, kt贸re mog膮 by膰 wykorzystywane w niedocukrzeniu, ale tylko w sytuacjach awaryjnych, gdy osoba chora nie ma przy sobie nic innego do jedzenia.

kawa
Kawa to szkodliwa u偶ywka
Fa艂sz
Kawa nie jest szkodliwa, jest nawet pomocna w wielu przypadkach. Zwi臋ksza zdolno艣膰 m贸zgu, usuwa zm臋czenie, poprawia nastr贸j, przyspiesza przemian臋 materii itp.
Dla osoby zdrowej 2 - 3 fili偶anki kawy dziennie nie spowoduje jakiego艣 dyskomfortu.
Nie jest wskazana dla os贸b z nadci艣nieniem, chorych na jaskr臋 i na wrzody oraz osobom cierpi膮cym na refluks.

Ka偶dy t艂uszcz nadaje si臋 do sma偶enia
Fa艂sz
Smalec nale偶y wyeliminowa膰 ze wzgl臋du na du偶膮 zawarto艣膰 cholesterolu, mas艂o szybko si臋 pali. Do sma偶enia najlepiej nadaje si臋 oliwa z oliwek i olej rzepakowy.
Sma偶y膰 nale偶y jak najkr贸cej, a najlepiej bez t艂uszczu na odpowiednich naczyniach.

Kwas mlekowy powoduje b贸l mi臋艣ni
Fa艂sz
Dawniej tak s膮dzono, ale badania wykaza艂y, 偶e kwas mlekowy nie jest winowajc膮 b贸lu mi臋艣ni. B贸l powstaje w wyniku drobnych uszkodze艅 w strukturze tkanki podczas nadmiernego wysi艂ku. Kwas mlekowy mo偶e przeciwdzia艂a膰 zm臋czeniu mi臋艣ni.

Migrena - to jest silny b贸l ca艂ej g艂owy umiejscowiony jakby na jej powierzchni
Fa艂sz
Jest to choroba neurologiczna w kt贸rej b贸l migrenowy pochodzi z wn臋trza g艂owy. Mo偶e promieniowa膰 w kierunku szcz臋ki, szyi i atakuje po艂ow臋 twarzy (b贸l jednostronny). B贸l g艂owy na jej powierzchni, kt贸ry 艂atwo zlokalizowa膰, to zwyk艂y b贸l g艂owy. Atak migreny mo偶e trwa膰 od kilku godzin do 3 dni. Jedni mog膮 mie膰 migren臋 kilka razy w miesi膮cu.
Objawy: nudno艣ci, wymioty, 艣wiat艂owstr臋t. U niekt贸rych os贸b atak b贸lu poprzedzany jest zaburzeniami widzenia.

Przyczyn膮 cukrzycy jest spo偶ywanie cukru
Fa艂sz
Czy zachorujemy na cukrzyc臋, zale偶y nie od ilo艣ci w臋glowodan贸w (cukr贸w) w po偶ywieniu, ale od tego, czy nasz organizm prawid艂owo je wykorzysta.
Cukier jest przetwarzany w inny cukier (glukoz臋) i w takiej postaci przenika do krwi. Z krwi hormon trzustki (insulina) powinna przetransportowa膰 glukoz臋 do kom贸rek.Do rozwoju cukrzycy dochodzi, gdy zbyt du偶a ilo艣膰 cukru pozostaje we krwi.
S膮 dwie przyczyny cukrzycy: brak insuliny w organizmie (uszkodzona trzustka) lub insulinoodporno艣膰 (cukrzyca typu 2 - najcz臋艣ciej zaczyna si臋 po 40 roku 偶ycia). To tak w skr贸cie o cukrzycy.

Reumatyzm jest chorob膮 ludzi starszych
Fa艂sz
Reumatyzm to ponad 100 r贸偶nych schorze艅 reumatycznych narz膮d贸w ruchu: stawy, ko艣ci, mi臋艣nie, 艣ci臋gna, wi臋zad艂a.
Choroba ta atakuje w ka偶dym wieku,np. gor膮czka reumatyczna rozwija si臋 u dzieci mi臋dzy 5 a 15 rokiem 偶ycia.

C.O
C.O - Nie nale偶y obni偶a膰 temperatury na noc lub na czas naszej d艂u偶szej nieobecno艣ci w domu, bo powr贸t do odpowiedniej temperatury zu偶yje du偶o wi臋cej energii
Fa艂sz
Obni偶enie temperatury o 1 czy 2°C ju偶 da nam oszcz臋dno艣ci, od 3 - 5°C, to ju偶 b臋d膮 du偶e oszcz臋dno艣ci i na pewno nie wych艂odzi nam tak bardzo mieszkania.

kosze
Gdy otworzymy zmywark臋 w czasie mycia, to wyleje si臋 z niej woda.
Fa艂sz
Woda wype艂nia zmywark臋 do wysoko艣ci progu i nie mo偶e si臋 z niej wyla膰. Mo偶na zatrzyma膰 program i co艣 do艂o偶y膰 do mycia.

mikrofal贸wka
Mikrofal贸wka podczas dzia艂ania mo偶e uszkodzi膰 wzrok, a nawet nie wolno przy niej sta膰.
Fa艂sz
Pomimo 偶e, kuchenki mikrofalowe u偶ywaj膮 mikrofal do podgrzania posi艂k贸w, nie stanowi膮 dla nas zagro偶enia.

Naczynia przed w艂o偶eniem do zmywarki nale偶y sp艂uka膰
Fa艂sz
Usuwamy tylko resztki 偶ywno艣ci, fusy itp. 艢rodki do mycia naczy艅 poradz膮 sobie, a producenci wr臋cz nie zalecaj膮 sp艂ukiwania ze wzgl臋du na pogorszenie dzia艂ania 艣rodk贸w myj膮cych.

komputery
Nie wy艂膮czajmy komputera, bo wy艂膮czanie i w艂膮czanie skraca jego 偶ywotno艣膰
Fa艂sz
Wy艂膮czanie i w艂膮czanie skraca 偶ywotno艣膰 komputera, ale jest to bardzo, bardzo minimalny wp艂yw na stan jego zu偶ycia. Dlatego wy艂膮czajmy komputery, szczeg贸lnie stacjonarne (PC), kiedy odchodzimy od nich ju偶 na 0,5 godziny, bo oszcz臋dno艣膰 pr膮du jest znaczna.

okna
Okna - stare okna wymienimy na nowe, to ich koszt szybko si臋 zwr贸ci w rachunkach za ogrzewanie
Fa艂sz
Musia艂yby to by膰 bardzo nieszczelne okna, a wr臋cz dziurawe na wylot. Wymiana okien to bardzo du偶y wydatek, a zwrot koszt贸w wymiany potrwa kilkadziesi膮t lat. Bardzo to 艂atwo policzy膰, koszt wymiany okien por贸wna膰 z op艂at膮 roczn膮 za ogrzewanie. Przecie偶 nikt nie mieszka bez okien lub ich nie uszczelnia przed zim膮.
Okna wymieniamy przewa偶nie ze wzgl臋d贸w estetycznych i 艂atwiejszego utrzymania czysto艣ci. Pami臋tajmy te偶 o prawid艂owej cyrkulacji powietrza.

R臋czne zmywanie naczy艅 jest bardziej ekonomiczne od mycia w zmywarce.
Fa艂sz
Zmywarki zu偶ywaj膮 ok. 1-1,5 kWh energii podczas jednego cyklu oraz ma艂e ilo艣ci wody. Zmywark臋 uruchamia si臋, gdy jest pe艂na. Mycie r臋czne przewa偶nie jest po ka偶dym posi艂ku (chyba, 偶e kto艣 lubi stos brudnych naczy艅 w kuchni), zu偶ywa wi臋cej wody, p艂ynu do naczy艅 i poch艂ania du偶o czasu.

S贸l himalajska jest najzdrowsza
Fa艂sz
呕adna s贸l nie jest zdrowsza, ka偶da tak samo jest szkodliwa.
Cz臋sto czytamy, 偶e ta lub inna s贸l jest najzdrowasza — to tylko zabieg marketingowy (reklama).

偶ar贸wki
呕ar贸wka zu偶ywa du偶o energii elektrycznej podczas w艂膮czania, dlatego nie warto wy艂膮cza膰 艣wiat艂a na chwil臋
Fa艂sz
Moment w艂膮czenia 艣wiat艂a faktycznie pobiera wi臋cej energii, ale jest to ilo艣膰 r贸wna energii pobieranej przez sekund臋 艣wiec膮cej si臋 偶ar贸wki. Mitem jest te偶 twierdzenie, 偶e 偶ar贸wki jarzeni贸wki lub energooszcz臋dne pobieraj膮 wi臋ksz膮 ilo艣膰 pr膮du przez ok. 5 minut, potrzebn膮 na nagrzanie.
Do g贸ry馃敽

Antybiotyki z niekt贸rymi bakteriami nie daj膮 rady
PRAWDA
Niekt贸re szczepy bakterii nie zostan膮 pokonane nawet przez najwi臋ksze dopuszczalne dla cz艂owieka dawki antybiotyk贸w. Przyczyn膮 tego przewa偶nie s膮 zbyt cz臋ste lub nieprawid艂owe stosowanie antybiotyk贸w (np. zbyt wczesne przerwanie leczenia - bo gor膮czka spad艂a itp.). Bakterie uruchamiaj膮 mechanizmy obronne i antybiotyk nie mo偶e dosta膰 si臋 do wn臋trza drobnoustroj贸w.

Cukier podnosi stres
PRAWDA
W czasie stresu uwalniane s膮 hormony, kt贸re podnosz膮 poziom cukru oraz ci艣nienie krwi.
Cukrzyca mo偶e objawia膰 si臋 nieostrym widzeniem
PRAWDA
Zwi膮zane to jest gromadzeniem si臋 chlorku sodu w soczewce, kt贸ry powoduje zmian臋 jej kszta艂tu i obni偶a ostro艣膰. Leczenie mo偶e przywr贸ci膰 ostro艣膰 widzenia.
Cukrzyca zaburza erekcj臋
PRAWDA
Jest to jeden z objaw贸w podwy偶szonego poziomu cukru. Trwaj膮cy przewlekle podwy偶szony poziom doprowadza do uszkodzenia uk艂adu nerwowego, kt贸ry odpowiada te偶 za erekcj臋.
Cukrzyca typu 2 mo偶e si臋 cofn膮膰
PRAWDA
Je偶eli mamy nadwag臋 mo偶e pom贸c suchudni臋cie przy dobranej diecie oraz aktywno艣膰 fizyczna. Oczywi艣cie dla innych os贸b te偶 jest to wskaz贸wka.
Dieta pomaga obni偶y膰 si臋 poziom glukozy we krwi co powoduje zmniejszenie insulinooporno艣ci.
D艂ugotrwa艂e stosowanie tabletek przeciwcukrzycowych musi przej艣膰 w leczonie insulin膮
PRAWDA
Po kilku latach leczenia tabletkami przeciwcukrzycowymi, powoduje nieskuteczno艣膰 na doustnych lek贸w przeciwcukrzycowych i trzeba przej艣膰 na leczenie insulin膮.
Nies艂odki alkohol obni偶a poziom cukru
PRAWDA
Teoretycznie chorzy na cukrzyc臋 mog膮 pi膰 czysty alkohol w niewielkich ilo艣ciach, poniewa偶 hamuje on wytwarzanie i wydzielanie glukozy przez w膮trob臋. Jednak nie jest to zalecany spos贸b na leczenie cukrzycy. Symbolicznie od czsu do czasu mo偶na napi膰 si臋 ma艂膮 ilo艣膰 alkoholu o ile nie ma innych przeciwskaza艅.

Kakao nie dla wszystkich jest zdrowe
PRAWDA
Kakao zawiera sk艂adniki, kt贸re dla niekt贸rych os贸b maj膮 z艂y wp艂yw na zdrowie, np.kwas moczanowy. Z wiekiem coraz wi臋cej tego kwasu pozostaje w organizmie, kt贸ry u m艂odego cz艂owieka jest 艂atwiej usuwany. Zalety to: 偶elazo, potas, mied藕, magnez, itp.

Przed grillowaniem, mi臋so dobrze jest zamarynowa膰
PRAWDA
Marynuj膮c mi臋so poprawiamy jego smak, zapach, konsystencj臋 oraz jest bardziej kruche.

Kr臋garskie zabiegi mog膮 spowodowa膰 szkody
PRAWDA
Zabiegi kr臋garskie polegaj膮 przewa偶nie na si艂owym nastawianiu kr臋g贸w, dysk贸w. Takie r臋czne nastawienie mo偶e przynie艣膰 szybko ulg臋, bo nerw nie jest uciskany. Jednak zabiegi te nie lecz膮 schorze艅 kr臋gos艂upa.
Si艂owe nastawianie powoduje mikrourazy i krwawienie w wi臋zad艂ach, kt贸re powoduj膮 powstawanie blizn. Je偶eli zabiegi b臋d膮 powtarzane, to te blizny b臋d膮 si臋 nawarstwia膰, co spowoduje jeszcze wi臋ksze problemy. Wtedy blizny mog膮 by膰 usuni臋te tylko operacyjnie. Je偶eli ju偶 zdecydujemy si臋 na zabiegi kregarskie, to powinno zrobi膰 si臋 jeszcze przed nastawianiem badania diagnostyczne.
Kr臋garz amator cz臋sto powoduje wi臋cej szk贸d ni偶 po偶ytku.

Pieczone mi臋so na grillu ma mniej t艂uszczu
PRAWDA
Podczas grilowania pod wp艂ywem wysokiej temperatury wytapia si臋 ok. 20% t艂uszczu.
Potrawy sma偶one na g艂臋bokim t艂uszczu s膮 ci臋偶kostrawne
PRAWDA
Podczas sma偶enia w t艂uszczu zachodz膮 niekorzystne zmiany - powstaj膮 szkodliwe wolne rodniki.

Posiadanie zmutowanych gen贸w nie musi doprowadzi膰 do choroby nowotworowej
PRAWDA
Posiadaczem zmutowanych gen贸w mo偶e by膰 ka偶dy, ale nie oznacza to, 偶e ka偶dy zachoruje na raka. Wykrycie zmutowanych gen贸w jest informacj膮, 偶e zagro偶enie rozwoju nowotworu jest wi臋ksze. Zalecane s膮 dzia艂ania profilaktyczne.

S贸l szkodzi
PRAWDA
Nadmiar soli jest jedn膮 z przyczyn podwy偶szonego ci艣nienia krwi. P贸艂 艂y偶eczki dziennie razem z sol膮, kt贸r膮 spo偶ywamy z w臋dlinami, serami, pieczywem, itp. - mo偶e nam obni偶y膰 ci艣nienie nawet o 10mm Hg. Je偶eli sami przygotowujemy potrawy, to zamiast soli u偶ywajmy zi贸艂.
Do g贸ry馃敽

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz