E-szkodliwe

LINKI TEMAT脫W  馃憠  Jak ograniczy膰 szkodliwe E?    Kody E - og贸lnie    Szczeg贸艂y "E" dodatk贸w   
e szkoliwe
Kody "E" oznaczaj膮 dopuszczone dodatki do 偶ywno艣ci, kt贸re jednak mog膮 powodowa膰 dzia艂ania niepo偶膮dane w naszym organizmie. 呕ywno艣膰 z d艂ugimi terminami wa偶no艣ci do spo偶ycia w swoim sk艂adzie posiada r贸偶ne substancje chemiczne, kt贸re pozwalaj膮 na to.
Kupujmy produkty z jak najmniejsz膮 ilo艣ci膮 "E".
Substancje "E" osobno s膮 bezpieczne, ale ju偶 po艂膮czone mog膮 tworzy膰 szkodliwe zwi膮zki. Sami nie jeste艣my w stanie tego stwierdzi膰, dlatego spo偶ywajmy ich jak najmniej. Dzisiaj jednak nie unikniemy 偶ywno艣ci bez "E", ale s膮 to normy dopuszczalne.
Nie wszystkie E s膮 szkodliwe w produktach spo偶ywczych,
ale zdecydowana wi臋kszo艣膰 z nich to szkodliwe syntetyczne barwniki i chemiczne konserwanty. Dodawane w ilo艣ciach zatwierdzonych przez Uni臋 Europejsk膮 - s膮 bezpieczne. Naturalne, nieszkodliwe sk艂adniki E r贸wnie偶 nie powinny by膰 spo偶ywane w nadmiarze.
Dodatki do 偶ywno艣ci dzielimy na:
* naturalne,
* stworzone przez cz艂owieka maj膮ce budow臋 chemiczn膮 tak膮 sam膮 jak naturalne. Te dodatki nie s膮 gorsze od naturalnych,
* sztuczne, te偶 stworzone przez cz艂owieka, ale maj膮ce budow臋 chemiczn膮, kt贸ra nie wyst臋puje w naturze.
Co to s膮 za substancj臋 i co mog膮 powodowa膰 z艂ego w organizmach 偶ywych?

Og贸lny podzia艂 dodatk贸w do 偶ywno艣ci
Barwniki - Nadaj膮 lub przywracaj膮 barw臋 produktom - /galaretki, napoje, s艂odycze/ - E 100 - 199
Konserwanty - Przed艂u偶aj膮 termin przydatno艣ci (zapobiegaj膮 rozwojowi bakteri, grzyb贸w i wirus贸w) - /garma偶erka, konserwy, napoje, soki/ - 200 - 299
Przeciwutleniacze i regulatory kwasowo艣ci - Zapobiegaj膮 je艂czeniu - /chipsy, margaryny, p艂atki 艣niadaniowe, w臋dliny/ - 300 - 399
Emulgatory - Trwa艂o艣膰 i konsystencja - /lody, zupy w proszku, majonez/ - 400 - 499
Inne 艣rodki - Np. przeciwzbrylaj膮ce - /proszek do pieczenia, s贸l (og贸lnie produkty sypkie)/ - 500 - 599
Polepszacze smaku - Poprawiaj膮ce smak - /przyprawy, sosy, zupy/ - 600 - 699
艢rodki s艂odz膮ce - Jako zamienniki cukru - /s艂odycze, gumy do 偶ucia/ - 900 - 999
Stabilizatory - Zag臋szczaj膮ce i stabilizuj膮ce - /sosy/ - 1000 - 1999
Do g贸ry馃敽

Szczeg贸艂owy opis "E" dodatk贸w do 偶ywno艣ci

E100 Kurkumina - Naturalny sk艂adnik curry, wyrob贸w cukierniczych, panierek itp. Spo偶ywany w du偶ych ilo艣ciach mo偶e powodowa膰 nadmierne wydzielanie 偶贸艂ci. Czy unika膰? NIE

E101 Ryboflawina - Naturalny, ro艣linny 偶贸艂ty barwnik, zawiera witamin臋 B2. Czy unika膰? NIE

E102 Tartrazyna, 偶贸艂cie艅 - Cytrynowo偶贸艂ty barwnik mog膮cy nasila膰 astm臋. W po艂膮czeniu z benzoesanami (E210215) mo偶e powodowa膰 trudno艣ci w nauce, a nawet wyst膮pienie ADHD. Nawet osoby nieuczulone mog膮 mie膰 problemy: pokrzywka, zapalenie sk贸ry, b贸le g艂owy, katar sienny, s艂aba koncentracja, depresja, bezsenno艣膰. Barwi si臋 ni膮 napoje, produkty w proszku, wyroby cukiernicze.
Dzienna norma - 7,5 mg/kg masy cia艂a. Zakazana w niekt贸rych krajach. Niezalecana dzieciom

E104 呕贸艂cie艅 chinolinowa - Barwnik lod贸w, napoj贸w gazowanych, galaretek. Mo偶e powodowa膰 astm臋, pokrzywk臋, nadpobudliwo艣膰.
Czy unika膰? Tak - szczeg贸lnie osoby uczulone na aspiryn臋.

E110 呕贸艂cie艅 pomara艅czowa FCF - Barwnik likier贸w, p艂atk贸w zbo偶owych, wyrob贸w cukierniczych itp. Mo偶liwe reakcje alergiczne, pokrzywka, nadpobudliwo艣膰. Nadmierne spo偶ycie mo偶e spowodowa膰 nowotw贸r w膮troby. Nale偶y unika膰.

E120 Koszenila, karmina i E124 Czerwie艅 koszenilowa - Koszenila to naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owad贸w, zwanych czerwcami kaktusowymi. Zanieczyszczenia zawarte w ekstrakcie koszenili mog膮 powodowa膰 wstrz膮s anafilaktyczny, katar sienny i pokrzywk臋. Nie jest wskazana dla uczulonych na salicylany oraz astmatyk贸w.
Norma - 5 mg/kg masy cia艂a. Raczej unika膰.

E122 Azorubina - Cz臋sty dodatek do napoj贸w, lod贸w, wyrob贸w piekarniczych, mo偶e powodowa膰 nadpobudliwo艣膰. Raczej unika膰.

E123 Amarant - jest syntetycznym czerwonym barwnikiem, kt贸ry mo偶e nasili膰 objawy astmy. W po艂膮czeniu z benzoesanami, amarant mo偶e powodowa膰 nadpobudliwo艣ci u dzieci. Nawet u os贸b nieuczulonych mo偶e wywo艂a膰 pokrzywk臋. Barwniki z tej grupy mog膮 spowodowa膰 nasilenie objaw贸w nietolerancji salicylan贸w. Norma 0,5 mg/kg masy cia艂a. Raczej unika膰.

E127 Erytrozyna - Sk艂adnik kolorowych napoj贸w, galaretek, ciast, konserwowanych owoc贸w. Mo偶e powodowa膰 alergi臋, problemy 偶o艂膮dkowo-jelitowe, nadpobudliwo艣膰, bezsenno艣膰. Raczej unika膰.

E131 B艂臋kit patentowy - Dodatek do lod贸w i s艂odyczy jest niebezpieczny dla alergik贸w. Powoduje uwalnianie histaminy, kt贸ra w nadmiarze mo偶e spowodowa膰 do skurcz mi臋艣ni g艂adkich, 艂zawienia oraz pieczenia oczu. Raczej unika膰.

E132 Indygotyn - Sk艂adnik przetworzonych produkt贸w i s艂odyczy. Powoduje reakcje alergiczne, nadpobudliwo艣膰, mo偶e by膰 rakotw贸rczy. Raczej unika膰.

E142 Ziele艅 brylantowa, ziele艅 diamentowa - Syntetyczny barwnik stosowany w przemy艣le spo偶ywczym m.in. do groszku konserwowego, sernik贸w w proszku, galaretek. Ziele艅 ta w stosowanych st臋偶eniach rzadko jest szkodliwa dla zdrowia. W wi臋kszych ilo艣ciach mo偶e nasila膰 astm臋, nadpobudliwo艣膰, bezsenno艣膰, reakcje alergiczne. Norma 5 mg/kg masy cia艂a. Raczej unika膰.

E150a-d Karmel Tylko karmel E150a to barwnik naturalny, pozosta艂e to sztuczne barwniki. Nadmierne spo偶ycie karmelu mo偶e powodowa膰 r贸偶ne dzia艂ania niepo偶膮dane, np. nadpobudliwo艣膰 oraz 藕le wp艂ywa膰 na 偶o艂膮dek, w膮trob臋 lub p艂odno艣膰. Pozyskiwany jest z podgrzewanego do wysokich temperatur bia艂ego cukru. Norma 200 mg/kg masy cia艂a dla E150c i E150d. Nie wyznaczono dopuszczalnej dziennej dawki dla E150a i E150b. Raczej unika膰.

E151 Czer艅 brylantowa - Dodawana jest do wyrob贸w cukierniczych i farbowanego kawioru. Jest szkodliwa dla os贸b wra偶liwych na dzia艂anie salicylan贸w. Raczej unika膰.

E160 Beta - karoten Wyst臋puje w czerwonych, pomara艅czowych i 偶贸艂tych warzywach oraz owocach. Wykorzystuje si臋 go do produkcji np. sok贸w marchewkowych. Czy unika膰? Nie

E162 Karoten - Prowitamina witaminy A. Nie unika膰.

E173 Aluminium - Zastosowanie w wyrobach cukierniczych. Mo偶e powodowa膰 chorob臋 Alzheimera, choroby nerek, p艂uc. Jest toksyczny dla uk艂adu krwiono艣nego i nerwowego. Trzeba unika膰.

E180 Litorlubina - Wyst臋puje przewa偶nie w serach. Mo偶e powodowa膰 alergi臋, nadpobudliwo艣膰, bezsenno艣膰, pokrzywk臋, katar sienny. Trzeba unika膰.

E210 Kwas benzoesowy - Popularny konserwant 偶ywno艣ci naturze wyst臋puj膮cy w korze czere艣ni, w malinach, any偶u, 偶urawinie, grzybach, cynamonie. Zapobiega rozwojowi bakterii, grzyb贸w i s艂u偶y jako aromat. W nadmiernych ilo艣ciach mo偶e on powodowa膰 astm臋, pokrzywk臋 oraz podra偶nia膰 oczy i sk贸r臋. Powinny go unika膰 osoby uczulone na aspiryn臋. Norma 5 mg/kg masy cia艂a. Trzeba unika膰.

E211, 212, 213 Benzoesany - Stosowane w konserwach rybnych, napojach gazowanych, przetworach owocowych i warzywnych itp. Mog膮 powodowa膰 alergi臋, astm臋, pokrzywk臋, egzem臋. Nie powinny spo偶ywa膰 go niemowl臋ta do 6 m-ca oraz osoby z nadci艣nieniem. Trzeba unika膰.

E220 Tlenek siarki, ditlenek siarki - Stosuje si臋 go jako konserwant. Osoby choruj膮ce na astm臋 mog膮 mie膰 problemy w oddychaniu. W st臋偶eniach powy偶ej normy mo偶e powodowa膰 zaburzenia uk艂adu trawiennego. Norma do 0,7 mg/kg masy cia艂a. Raczej unika膰.

E230, E231, E232 - Stosowany jako 艣rodek zabezpiecaj膮cy owoce cytrusowe przed rozwojem grzyb贸w oraz jako 艣rodek insektob贸jczy. Mo偶e wywo艂ywa膰 reakcje alergiczne.

E234 Nizyna - Substancja konserwuj膮ca i antybiotyk wytwarzany przez bakterie. Wyst臋puje serach, serkach topionych, 艣mietanie, itd. Czy unika膰? Nie

E239 Heksamina, metylenoamina, heksametylenotetraamina - Jest sztucznym konserwantem, kt贸ry stosuje si臋 j膮 w przemy艣le 偶ywno艣ciowym w szczeg贸lno艣ci jako 艣rodek ochronny przeciwko grzybom. Wysokie st臋偶enie mo偶e powodowa膰 zatrucie. Norma do 0,15 mg/kg masy cia艂a. Raczej unika膰.

E249, 250, 251 Azotyny - E250 wycofany ca艂kowicie w niekt贸rych krajach. Wykorzystywane przy produkcji w臋dlin zapobiegaj膮ce tworzeniu si臋 jadu kie艂basianego. Spo偶ywana w wi臋kszych ilo艣ciach i w po艂膮czeniu z innymi substancjami mog膮 stworzy膰 nitrozamin臋, kt贸ra jest rakotw贸rcza. Trzeba unika膰.

E280 Kwas propionowy - Jest to naturalny kwas, w ma艂ych ilo艣ciach obecny w wielu produktach. W wi臋kszych st臋偶eniach mo偶e by膰 wytwarzany przez bakterie w produktach poddanych fermentacji. Czy unika膰? Nie

E300 Kwas askorbinowy Jest witamin膮 C. Nie unika膰.

E308 Y-tokoferol - Jest to jedna z form witaminy E. Nie unika膰.

E310, E311, E312 Galusany - Przeciwutleniacze wyst臋puj膮ce w p艂atkach ziemniaczanych i gumie do 偶ycia. Wywo艂uj膮 alergi臋 i wysypki. Raczej unika膰.

E320 BHA - Stosowane przy produkcji chips贸w, gum do 偶ucia, kostek roso艂owych itp. Mo偶e 藕le dzia艂a膰 na nerki, wywo艂ywa膰 reakcje alergiczne. Zakazany w niekt贸rych krajach w produktach dla dzieci. Raczej unika膰.

E322 Lecytyny - S膮 to organiczne zwi膮zki chemiczne, kt贸re s膮 wa偶ne dla funkcjonowania uk艂adu nerwowego. Wyst臋puje w olejach ro艣linnych, 偶贸艂tkach jajek - stabilizuje majonezy i sosy. Nie unika膰.

E338 Kwas fosforowy - Dodawany do konserw, ser贸w i w臋dlin pakowanych pr贸偶niowo oraz jest sk艂adnikiem coca-coli. Zmniejsza wch艂anianie wapnia, magnezu i 偶elaza. Raczej unika膰.

E350 Jab艂czan sodu - Jest to naturalny kwas wyst臋puj膮cy w owocach. Jest dodawany do d偶em贸w, wyrob贸w cukierniczych i napoi bezalkoholowych. Nie unika膰.

E400 Emulgator - Stosowany w produktach dla niemowl膮t, d偶emach i galaretkach. Obni偶a sk艂adniki mineralne w organizmie. Jest szkodliwy dla kobiet w ci膮偶y. Raczej unika膰.

E406 Agar - Wyst臋puje w ketchupach, sosach - jest to ekstrakt z czerwonych alg morskich. Norma - Nie okre艣lono.

E407 Karagen - Karagen jest naturalnym surowcem pochodzenia ro艣linnego. Efekty niewskazane wyst臋puj膮 przy wysokich st臋偶eniach, mo偶e powodowa膰 wzd臋cia. Norma - Nie okre艣lono.

E410 M膮czka chleba 艣wi臋toja艅skiego - Jest ro艣linnego pochodzenia, kt贸r膮 zag臋szcza si臋 produkty. Cz臋sto substytut czekolady. Nie unika膰.

E412 Guma Guar - Jest wykorzystywana do zag臋szczania produkt贸w. Wyst臋puje w kisielach, sosach - uzyskiwany z indyjskiego drzewa. Hamuje apetyt. Nie unika膰.

E414 Guma arabska - Wyst臋puje w gumach do 偶ucia, jogurtach. Pozyskiwana jest z drzewa akacjowego rosn膮cego w Sudanie, zapobiega krystalizacji cukru. Nie unika膰.

E420 Sorbitol - Syntetyczna substancja produkowana w wyniku chemicznych proces贸w przetwarzania glukozy. Spo偶ywanie du偶ych dawek mo偶e powodowa膰 biegunki, tworzenie si臋 kamieni moczowych i guz贸w nerek. Dzienna norma maksymalnie 20g.

E421 Mannitol - Syntetyczny s艂odzik wykorzystywany przy diecie dla os贸b choruj膮cych na cukrzyc臋. Mo偶e powodowa膰 biegunki po przkroczeniu dawki. Norma - dawka max do 50g dziennie.

E440, E440a Pektyny - Sk艂adnik b艂onnika. Czy unika膰? Nie

E441 呕elatyna - Stosowana w galaretkach, sosach. Wytwarzana jest z tkanki 艂膮cznej ko艣ci zwierz膮t. Czy unika膰? Nie

E450 Difosforany - To difosforany, kt贸re znajdziemy np. w soli. Ograniczaj膮 przyswajalno艣膰 magnezu, wapnia i 偶elaza. Nasilaj膮 osteoporoz臋 i pogarszaj膮 metabolizm. Nale偶y unika膰.

E518 Siarczan magnezu, s贸l angielska, s贸l gorzka - W przyrodzie wyst臋puje jako naturalny minera艂. Wykorzystuje si臋 go przy produkcji w贸d mineralnych, piwa, warzyw w puszkach. Ilo艣ci stosowane w 偶ywno艣ci nie powoduj膮 efekt贸w ubocznych. Spo偶ycie wi臋kszej ilo艣ci dzia艂a silnie przeczyszczaj膮co. Norma - nie okre艣lono.

E600, E622 Glutaminian potasu - Sk艂adnik produkt贸w przetworzonych - wzmacnia smak np. dania z proszku. Sk艂adniki z tej grupy maj膮 wp艂yw na przyspieszone bicie serca, nudno艣ci i oty艂o艣膰. Nale偶y unika膰.

E621 Glutaminian sodu - Akurat ten E621 cz臋sto powstaje naturalnie w suszonych pomidorach, parmezanie, sosie sojowym itd. Natomiast w masowej produkcji dodawany jest do potraw w postaci syntetycznej. Czy unika膰? Raczej nie przesadza膰 z ilo艣ci膮.

E950 Acesulfam K - Syntetyk s艂odz膮cy o dzia艂aniu 300 krotnie silniejszym ni偶 cukier. Dopuszczalna dzienna norma 15 mg/kg masy cia艂a.

E951 Aspartam - Substancja s艂odz膮ca - zamiennik cukru. Wielokrotnie badana i uznawana zar贸wno za szkodliw膮 jak i bezpieczn膮. Mo偶e by膰 rakotw贸rczy, mo偶e powodowa膰 b贸l g艂owy, niepok贸j, cukrzyc臋. Raczej unika膰.
Do g贸ry馃敽

Jak ograniczy膰 szkodliwe E?
jak ograniczy膰 szkodliwe E
Gotuj膮c samemu ograniczymy, a nawet pozb臋dziemy si臋 szkodliwych substancji "E", kt贸re wyst臋puj膮 w 偶ywno艣ci wysokoprzetworzonej i w gotowych produktach. Sami zdecydujemy o ilo艣ci soli, kt贸r膮 te偶 mo偶emy zast膮pi膰 zio艂ami. U偶ywajmy du偶o warzyw.
To kwestia po艣wi臋cenia odrobiny czasu, a z czasem przyzwyczaimy si臋 do nowego sposobu od偶ywiania si臋. Organizm nam podzi臋kuje. Zamiast kupowanych w臋dlin, lepiej samemu upiec w piekarniku. Zamiat pieczenia, sma偶enia, gotujmy na parze. Gdy zjemy co艣 gotowego na jaki艣 czas, to nie b臋dzie tragedii.
Zrezygnujmy z da艅 od razu gotowych do spo偶ycia, ciast i ciastek z d艂ugim terminem wa偶no艣ci, pakowanych sa艂atek, mro偶onych da艅 gotowych, zup instant, kostek roso艂owych itd.
Do g贸ry馃敽

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz