艣roda, 3 stycznia 2024

Kawa z zim膮

馃憠 Kt贸r膮 kaw臋 wybra膰 i kt贸ra jest mniej kwa艣na
馃憠 Arabika czy Robusta
馃憠 Czy kawa wyp艂ukuje magnez
馃憠 Kawa zielona, rozpuszczalna, liofilizowana, zbo偶owa
馃憠 Jakich kaw unika膰

馃毄 Pod tym linkiem Czy kawa na pusty 偶o艂膮dek szkodzi?

Tytu艂 przewrotny tak jak i pogoda. Zamiast 艣niegu pada deszcz, jest pochmurno, szaro. Pij臋 kaw臋 i stwierdzi艂em, 偶e niewiele o niej wiem. Poszuka艂em, poszpera艂em i przygotowa艂em najbardziej istotne wg mnie w艂a艣ciwo艣ci kawy. Zdj臋cia nie z tej zimy, ale s膮 dla przypomnienia. Zapraszam na tekst o kawie pod zdj臋ciami.
oszronione drzewa
szron
li艣cie w szronie
zach贸d s艂o艅ca zim膮
Jak膮 kaw臋 wybra膰? Kt贸ra kawa jest mniej kwa艣na?
Z kaw膮 jest tak samo, jak z herbat膮, ka偶dy poszukuje swojego smaku. Wiecznie zielone krzewy i drzewa wyst臋puj膮ce w 104 gatunkach, z kt贸rych uzyskuje si臋 ziarna z pestek czerwonych owoc贸w wykorzystywanych do produkcji kawy?
Ka偶dy gatunek ma sw贸j smak i zapach (cz臋sto s膮 to podobne parametry), ale w Polsce naj bardziej znane s膮 kawy z ziaren Arabiki i Robusty.
Najciemniejsza kawa palona ma mocniejszy i bardziej gorzki smak. Mocn膮 kaw臋 uzyskujemy z dw贸ch sto艂owych 艂y偶ek kawy zaparzonych w 150 ml wody. Najszybciej zaparza si臋 kawa drobno zmielona.
Arabika czy Robusta
Arabika ma intensywny pi臋kny zapach, ale delikatny smak co przyczynia si臋 do jej najwi臋kszej popularno艣ci. Zaparzona kawa z Arabiki ma ma艂o kofeiny (ok. 1,5%) i dlatego jest ma艂o pobudzaj膮ca. Arabica posiada du偶o lipid贸w i wi臋cej cukru ni偶 Robusta, co wp艂ywa na jej aromat.
Je偶eli w naszej zaparzonej kawie wyczuwamy gorycz, to oznacza, 偶e woda mia艂a za wysok膮 temperatur臋. Kaw臋 najlepiej parzy膰 w temperaturze od 88 do 95 do 88°C.
ziarna kawy, kawa
Robusta zawiera ok. 2,7% kofeiny i jest bardziej pobudzaj膮ca od Arabiki. Z powodu bardziej kwa艣no cierpkiego smaku Robusta jest ta艅sza od Arabiki i przewa偶nie jest dost臋pna w mieszance z innymi gatunkami.

Najdro偶sza kawa "Kopi luwak" pozyskiwana jest z odchod贸w 艁askun贸w (luwak贸w). Niestety zysk dla producent贸w tak samo, jak i przy innych produkcjach 偶ywno艣ci (fermy drobiu itd.) jest dla tych zwierzak贸w niezbyt dobry. Luwak lubi je艣膰 drobne insekty, li艣cie, owoce a owoce kawowca s膮 jego ulubionym przysmakiem. Uk艂ad trawienny luwaka sta艂 si臋 jego przekle艅stwem? Ciasna klatka, du偶o kofeiny i wypr贸偶nianie si臋 na akord z nadtrawionymi (sfermentowa艂y w przewodzie pokarmowym) ziarnami kawy. Opr贸cz przyjemno艣ci picia kawy i pobudzenia organizmu kawa mo偶e dobrze wp艂ywa膰 na zdrowie, m.in. poprawia pami臋膰 o koncentracj臋.
Kawa to 藕r贸d艂o antyoksydant贸w, kt贸re neutralizuj膮 wolne rodniki, co pomaga chroni膰 przed niekt贸rymi chorobami nowotworowymi. Kofeina, teofilina dobrze dzia艂a na centralny uk艂ad nerwowy, zmniejsza ryzyko wyst膮pienia choroby Parkinsona i Alzheimera oraz cukrzycy typu 2. Kofeina z kawy zaczyna si臋 wch艂ania膰 po ok. 15 minutach od wypicia kawy. To tylko cz臋艣膰 dobroczynno艣ci z picia kawy, ale nie ka偶dy mo偶e j膮 pi膰, np. przy chorobie refluksowej. Kawa nie nadaje si臋 do popijania branych lek贸w. Mo偶e sprzyja膰 rozwojowi wrzod贸w 偶o艂膮dka z powodu pobudzania wydzielania kwasu solnego. Dzienna dawka kofeiny dla zdrowej doros艂ej osoby nie powinna przekroczy膰 600 mg.

Czy kawa wyp艂ukuje magnez z organizmu?
Po wypiciu kawy zwi臋ksza si臋 wydalanie magnezu z moczem. Kofeina zawarta w kawie powoduje utrat臋 kilku mg magnezu na dob臋, ale poniewa偶 kawa jest te偶 藕r贸d艂em magnezu, kt贸rego fili偶anka kawy dostarcza wi臋cej, ni偶 jest go wyp艂ukanego.
Kawy
Kawa zielona to kawa nie palona, kt贸ra ma r贸wnie偶 dobre w艂a艣ciwo艣ci: przy艣piesza metabolizm, dodaje energii, mo偶e obni偶a膰 ci艣nienie krwi, pomaga utrzyma膰 prawid艂owy poziom cholesterolu. Kawa zielona nie zawiera w og贸le akrylamidu, bo nie jest palona.
fili偶anka, kawa
Kawa rozpuszczalna wytwarzana jest z ziaren kawy, kt贸re r贸wnie偶 s膮 wypalane i bardzo drobno mielone. W nast臋pnym kroku produkcji ta kawa zaparzana jest w niewielkiej ilo艣ci wody pod wysokim ci艣nieniem i zostaje wysuszona w wysokiej temperaturze.
Przy produkcji kawy rozpuszczalnej wykorzystuj臋 si臋 te偶 proces liofilizowania, przy kt贸rym w czasie suszenia nie stosuje si臋 wysokich temperatur. Tak otrzymana kawa ma lepsz膮 jako艣膰 oraz bardzo 艂adnie pachnie. Dobra kawa rozpuszczalna jest tak samo dobra, jak mielona, oczywi艣cie trzeba mie膰 umiar w ilo艣ci wypitej kawy.
Kawa rozpuszczalna mo偶e by膰 wyprodukowana z ziaren o gorszej jako艣ci. Kawa rozpuszczalna to jest ekstrakt kawy naturalnej o 艂agodniejszym dzia艂aniu i smaku oraz mo偶e zawiera膰 dwa razy wi臋cej przeciwutleniaczy ni偶 kawa naturalna. Kawa rozpuszczalna ma mniej cholesterolu ni偶 ta naturalna, ale to i tak s膮 to nie istotne ilo艣ci.

Jakich kaw unika膰
Unikajmy kaw, kt贸re w swoim sk艂adzie maj膮 r贸偶ne dodatki, np. te w saszetkach „2 w 1” i „3 w 1”, kt贸re raczej s膮 napojem kawowym z du偶膮 ilo艣ci膮 EEEEEE.
Kawa zbo偶owa
Produktem bazowym kawy zbo偶owej przewa偶nie s膮 pra偶one ziarna zb贸偶 偶yta, pszenicy, j臋czmienia. Do kawy zbo偶owej dodawane s膮 r贸偶ne dodatki, kt贸re wp艂ywaj膮 na jej smak i aromat: cykoria, burak, 偶o艂臋dzie, g艂贸g, topinambur, korze艅 mniszka lekarskiego, 艂ubin, melisa i wiele innych. Kawa zbo偶owa to 藕r贸d艂o substancji od偶ywczych i prozdrowotnych: b艂onnik pokarmowy, selen, magnez, potas, fosfor, cynk, witaminy z grupy B oraz ma ma艂o kalorii (100 ml kawy ma 4 kalorie).
Kaw臋 zbo偶ow膮 mog膮 j膮 pi膰 osoby w ka偶dym wieku oraz osoby z nadci艣nieniem, nadkwasot膮, chorobami nerek, 艣ledziony, trzustki. Obni偶a poziom cholesterolu we krwi, wspomaga trawienie, neutralizuj膮 wolne rodniki, redukuje refluks i zgag臋. Wybierajmy kaw臋 zbo偶ow膮 bez sztucznych dodatk贸w.
Niestety w kawie zbo偶owej jest wi臋cej akrylamidu ni偶 w innych kawach oraz ma wysoki indeks glikemiczny - 60.

1 komentarz: