Toksyczne źródła żywności

LINKI TEMATÓW  👉  Szkodliwe opakowania    Substancje szkodliwe w uprawach    Toksyczne garnki    Źródła szkodliwości żywności   
garnki
Kupując naczynia, garnki i inne opakowania, należy wybierać te, które nie mają szkodliwych powłok i materiałów. Wiele naczyń w kontakcie z żywnością wydziela szkodliwe substancje, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Do pakowania kanapek używajmy zwykłego szarego papieru (biały jest wybielany związkami chloru), opakowań szklanych, unikajmy aluminiowych folii.
W czasie gotowania potraw w nieodpowiednich naczyniach lub pieczenia na białym papierze (używajmy brązowego papieru) zwiększa się wydzielanie toksycznych składników, tak samo jak przy grillowaniu w folii lub tackach aluminiowych. Bardzo często do produkcji akcesoriów, naczyń, opakowań mających kontakt z żywnością wykorzystuje się aluminium. Unikajmy spożywania żywności z puszek aluminiowych oraz z metalowych konserw.
Aluminiowe garnki
Korzystając z aluminiowych garnków, bardzo ważne jest prawidłowe ich użytkowanie. Nie używajmy ich do przyrządzania kwaśnych i słonych dań, bo przy wysokiej temperaturze zwiększają wydzielanie szkodliwego glinu, który jest szkodliwy.
Garnki i patelnie pokryte teflonem są bezpieczne, gdy ich powłoka nie jest uszkodzona. Z uszkodzonej powłoki teflonowej do żywności przedostają się mikro cząsteczki z fluorem, który powoduje wiele uszczerbku na zdrowiu (udar, zawał, nowotwory itd.).
Również uszkodzone garnki emaliowane (obicia, odpryski, zarysowania) wydzielają szkodliwe chemiczne związki do żywności.
Garnki ze stali nierdzewnej są najmniej szkodliwe, są odporne na kwasy, nie korodują i są wytrzymałe.
Do góry🔺

Szkodliwe opakowania
bisfenol A
Bisfenol A, substancja jest obecna w wielu produktach codziennego użytku i ma wpływ na nasze zdrowie. Żywność z puszki i z innych opakowań sztucznych, woda z butelki, wizyta u dentysty itp. To stąd wprowadzamy do organizmu bisfenol A (BPA), który negatywnie wpływa na nasz organizm.
Występuje też w zabawkach, farbach, lakierach, klejach, opakowaniach z tworzyw sztucznych, itp. Wchłaniany jest przez układ oddechowy, układ pokarmowy oraz przez skórę (przenikalność przez skórę 46%). Najbardziej narażone na kontakt z BPA przez skórę są kasjerki w sklepach i dzieci bawiące się plastikowymi zabawkami. Występuje też w dymie tytoniowym. Nawet bardzo małe dawki(BPA - poniżej 5 µg/kg masy ciała/dzień) dawkach), może objawiać się w późniejszym okresie m.in. zaburzeniem pracy wątroby. BPA posądzany jest o rozwój raka prostaty, przedwczesne dojrzewanie płciowe czy insulinooporność. Podobno istnieje związek między BPA, a zaburzeniami zapamiętywania, nadaktywnością, agresją, otyłością, cukrzycą, zaburzeniami pracy tarczycy i problemami z płodnością mężczyzn. Całkowicie uniknąć kontaktu z bisfenolem A raczej się nie da. Zapach świeżej farby, żywicy epoksydowej, płyty wiórowej oznacza kontakt z BPA. Zrezygnujmy z napojów i produktów spożywczych w puszkach, plastików. Unikajmy papieru termicznego w drukarkach fiskalnych. Zwracajmy uwagę na oznaczenie produktu i kupujmy te z symbolem „BPA FREE”.
Woreczki, w których gotujemy kaszę lub ryż mogą zawierać bisfenol A.

herabta
Torebki z herbatą mogą zawierać substancje szkodliwe dla zdrowia. Około 80% osób parzy herbatę w torebkach. Jest to bardzo wygodne, ale herbata w torebce po zalaniu gorącą wodą zmienia skład. Przypuszcza się, że torebki herbaty mogą zawierać substancje rakotwórcze. Szczególnie niebezpieczne mogą być te wykonane z nylonu termoplastycznego, polipropylenu itp.
Napewno w większości torebek obecny jest chlor, który służy do ich wybielanie i odkażanie. Lepiej jest pić herbaty liściaste, smak i aromat jest nie psuje nam chemia z torebek i jest zdrowsza. Unikajmy herbat aromatyzowanych chemicznie.

folia aluminiowa
Folia aluminiowa jest jednorazowa, niedroga i szybko można zapakować w nią kanapki. Jednak nie jest przyjazna dla naszego zdrowia, wydziela do pożywienia niebezpieczne aluminium. Jeszcze gorzej jest w kontakcie z wysoką temperaturą, ponieważ wydziela więcej groźnego aluminium.
Tacki aluminiowe na grilla częściowo chronią żywność przed chemicznymi związkami spalania, ale zwiększają ilość związków aluminium. Aluminium jest wyjątkowo niebezpiecznym, neurotoksycznym metalem ciężkim, którego nadmiar wpływa przede wszystkim negatywnie na mózg.
Również kwaśna żywność (cytrusy, pomidory), jak i mocno przyprawione potrawy zwiększają wydzielanie się szkodliwego aluminium. Aluminium przenika do żywności, a wraz z nią trafia do naszego organizmu. Najlepiej żywność przechowywać w szklanych naczyniach, a kanapki zawijać w papier spożywczy.

konserwy
Puszkowana żywność spożywana zbyt często szkodzi naszemu zdrowiu z powodu obecności nanocząsteczek tlenku cynku. Cynk jest potrzebny naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, ale w puszkowanych pokarmach jest go za dużo. W konserwach tlenek cynku jest stosowany do wykonania wewnętrznych powłok puszek, który przenika do żywności, podnosząc w niej ilość cynku.
Nanocząsteczki zmniejszają wchłanianie żelaza z pokarmu o 75 %, a glukozy o 30 %. Warto wiedzieć, że cynk jest składnikiem wielu suplementów diety. Przed podjęciem decyzji o przyjmowaniu suplementów, zbadajmy pozim cynku w naszym organizmie. Cynk jest groźny, jeśli występuje w stężeniu powyżej 6 tysięcy mikrogramów na litr krwi u kobiet po 60 roku życia i zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu 70-krotnie. U mężczyzn powyżej 60 roku życia wysoki poziom cynku zwiększa na chorobę nowotworową 10-krotnie.
Dużo cynku zawiera wołowina, wieprzowina, drób i produkty zbożowe. Dlatego domowe przetwory w postaci wekowanej są zdrowsze od tych kupnych.

plastikowe pojemniki
Plastikowe pojemniki na żywność
1 PET - politereftalan etylenu, wykorzystywany do produkcji pojemników, opakowań, talerzy jednorazowych oraz butelek. Opakowań tych nie powinno wystawiać się na bezpośredni kontakt z promieniami UV, ponieważ substancje w nich zawarte (pochodne ropy naftowej i benzenu) przenikają do pożywienia. Nie wolno ich także ponownie używać – po opróżnieniu opakowanie należy wyrzucić!
2 HDPE - polietylen o dużej gęstości. Uważa się go za jeden z najbardziej bezpiecznych. Nadaje się do wielokrotnego użytku. 3 PVC - polichlorek winylu - wykorzystuje się go też do produkcji folii na żywności. Wydziela on toksyczne substancje (w procesie spalania PVC wytwarzają się groźne dla zdrowia związki chemiczne zwane dioksynami). 4 LDPE (PEBD) - oznaczenie tworzywa z polietylenu o małej gęstości, używanego do produkcji wielu rodzajów opakowań do żywności. Jest uznawany za jeden z bezpieczniejszych plastików. Można używać go wielokrotnie. 5 PP - oznacza polipropylen wielokrotnego użytku, często stosowany jako opakowanie do żywności. Wspólnie z HDPE (2) uznawany za najbezpieczniejszy plastik. 6 PS - to polistyren, wydziela niebezpieczne toksyny i nie powinien być używany do pakowania żywności. Możemy go znaleźć w jednorazowych przykrywkach, np. do kubków na kawę. 7 Inne - to najbardziej niebezpieczna grupa. Zalicza się do niej, między innymi, produkty zawierające bisfenol A (BPA), używany do produkcji pojemników do przechowywania żywności, wewnętrznych części puszek na żywność i napoje, butelek dla dzieci, plastikowych części smoczków, papieru termicznego do drukarek, na przykład, paragonów sklepowych. Może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie dzieci. Takich opakowań nie należy używać powtórnie, ani nie poddawać obróbce termicznej! Plastikowe pojemniki nie zawsze są dobrej jakości, a niektóre z nich są nawet szkodliwe dla zdrowia - zawierają bisfenol. Dopóki przechowujemy w nich chłodną żywność, są bezpieczne.
Plastikowe pojemniki w większości nie nadają sie do podgrzewania i wkładania do nich gorącej żywności. Po podgrzaniu plastik poliwęglanowy zaczyna wydzielać bisfenol, który wchłania się do jedzenia. Bisfenol może powodować raka piersi lub raka prostaty, a w przypadku dzieci upośledzenie umysłowe, autyzm. Bisfenol A powoduje wzrost zachorowań na cukrzycę oraz powoduje otyłość.
Spożywanie zimnych napoi z plastikowych butelek podnosi poziom bisfenolu w moczu. Korzystając z plastikowych opakowń należy zwracać uwagę na symbol oznaczający z jakim rodzajem tworzywa mamy do czynienia. Liczby wskazują na rodzaj użytego tworzywa sztucznego, a trójkątny znak ze strzałką oznacza przydatność materiału do recyklingu.
Do góry🔺

Źródła szkodliwości żywności
źródła szkodliwości żywności
Czystość mikrobiologiczna i zanieczyszczenia chemiczne stanowią kryterium bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych. Toksycznymi substancjami dla organizmu człowieka w żywności mogą być:
* Składniki naturalne roślin i zwierząt.
* Substancje wytworzone w żywności wskutek działania drobnoustrojów.
* Substancje pobrane ze środowiska przez organizmy roślinne i zwierzęce, np. pozostałości nawozów i środków ochrony roślin.
* Substancje stosowane w hodowli i lecznictwie zwierząt oraz w produkcji pasz.
* Substancje wprowadzone do produktów żywnościowych lub powstające w nich wskutek procesów technologicznych, np. z urządzeń, sprzętu, naczyń i opakowań.

Toksyczne i antyodżywcze składniki naturalne. Występują w wielu roślinach wyższych, np. glikozydy, saponiny, kwas szczawiowy itd. Glikozydy cyjanogenne występują w około 100 gatunkach roślin. W tym przypadku czynnikiem toksycznym jest cyjanowodór związany glikozydowo występuje w migdałach, nasionach moreli, śliwy, brzoskwini i wiśni. Związki te mogą być obecne w żywności przetworzonej, np. w różnego rodzaju nalewkach i napojach alkoholowych. Spożycie nasion wyłuskanych z pestek bogatych w glikozydy cyjanogenne może wywołać ciężkie zatrucia. Występują zaburzenia w oddychaniu tkankowym, pomimo obecności tlenu we krwi tkanki nie mogą go odbierać. Niedobór tlenu powoduje natychmiastową reakcję układu nerwowego, powodując niepokój, stany lękowe oraz ból głowy.

Związki saponinowe, które występują w około 400 gatunkach roślin, również w jadalnych: buraki, szparagi, soja, szpinak, ziemniaki oraz licznych roślinach paszowych. Saponiny trudno wchłaniają się z przewodu pokarmowego, ale częste ich spożywanie ułatwia przechodzenie do krwiobiegu, gdzie powodują uszkodzenia i hemolizę krwinek czerwonych. Zanieczyszczenie mąki kąkolem może powodować zatrucia związane z obecnością saponin. Najbardziej znanym związkiem z tej grupy jest solanina występująca w ziemniakach oraz tomatyna w pomidorach.
Inhibitory trypsyny występujące w wielu gatunkach roślin: bób, fasola, soja, groch, pszenica, kukurydza, ziemniaki oraz w białku jaja. Inhibitory trypsyny i chymotrypsyny tracą swoje właściwości podczas gotowania.
Alkaloidy tropinowe występujące w wilczej jagodzie, glikoalkaloidy występują w ziemniakach oraz alkaloidy pirolizydynowe występujące w licznych gatunkach chwastów, mogących zanieczyszczać zboża.
Kwas szczawiowy: buraki, szczaw, rabarbar, szpinak , występuje też w herbacie i kakao. W dużych stężeniach kwas szczawiowy działa drażniąco na skórę i błony śluzowe, nawet w ilościach spotykanych w żywności może być szkodliwy.
Mikotoksyny
Są grupą związków, które stanowią produkty przemiany materii licznych gatunków pleśni, szczególnie z rodzaju Aspergillus, Penicillium . Grzyby te mogą się rozwijać jako saprofity na żywności i paszach w trakcie przechowywania lub jako patogeny na roślinach uprawnych. Mikotoksynami może być skażone także mleko, mięso oraz ich przetwory.
Metale ciężkie
Niektóre z pierwiastków śladowych w odpowiednio małych stężeniach jako mikroelementy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu człowieka. Negatywny wpływ mają rtęć, ołów, kadm, związki arsenu, chromu, kobaltu, miedzi, niklu, molibdenu i cynku. Głównymi źródłami zanieczyszczeń środowiska są procesy spalania paliw, transport, składowanie i spalanie odpadów i inne gałęzie przemysłu. Metale ciężkie mogą przedostawać się do gleby również ze środków ochrony roślin i nawozów oraz z powietrza atmosferycznego. Składnikami, które redukują toksyczność metali ciężkich są białka, błonnik pokarmowy, witaminy: C, D, E, tiamina oraz niektóre składniki mineralne. Warzywa ze względu na stały kontakt z glebą potrafią w znacznym stopniu kumulować metale ciężkie. Do podstawowych negatywnych oddziaływań metali ciężkich należą uszkodzenia w układzie pokarmowym, oddechowym, nerwowym, krążenia, krwiotwórczym, wydalniczym (działanie rakotwórcze).
Pestycydy
Związki chemiczne stosowane do niszczenia pasożytów roślin. Pestycydy dzieli się na środki do zwalczania szkodników zwierzęcych (zoocydy), bakterii (bakteriocydy), chwastów (herbicydy) i grzybów (fungicydy). Pestycydy mogą być przyczyną ostrych zatruć.
Pozostałości weterynaryjnych środków leczniczych
Szczególnie niebezpieczne mogą być zanieczyszczenia żywności pozostałościami antybiotyków i preparatów hormonalnych. Obecność w żywności pozostałości antybiotyków wynika najczęściej z nieprzestrzegania okresów karencji lub stosowania środków niedozwolonych.
Akryloamid
Powstaje w temperaturze powyżej 120 C - smażenie, pieczenie, prażenie produktów wysokowęglowodanowych (frytki, chipsy).

Groźne jak cukier
cukier
Azotyny Najwięcej jest ich w przetworach mięsnych, spełniając rolę konserwanta (E 250 – azotyn sodu).
Napoje energetyczne
Następny produkt śmieciowy na bazie cukru (1 puszka = ok. 30 g). W składzie również kofeina, L-karnityna, tauryna, żeń-szeń, mogące powodować rozdrażnienie, nadpobudliwość, odwodnienie.
Popcorn do mikrofalówki
W niektórych torebkach z popcornem do przygotowania w kuchence mikrofalowej stosuje się powłoki chemiczne, które po podgrzaniu wytwarzają substancję o działaniu rakotwórczym.
Słodkie napoje gazowane
Słodkie napoje gazowane uzależniają, zwiększają poczucie głodu, nadużywanie ich zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy typu II.
Tłuszcze trans
Mają duży wpływ na powstanie problemów neurologicznych, zwiększają "szansę" na cukrzycę typu II wraz z rozwojem insulinooporności oraz nadwagę. Również nowotwory lubią tłuszcze trans, bo dzięki nim mogą się rozwijać.
Do góry🔺

Substancje szkodliwe w uprawach
szkodliwe opryski
AZOTANY - do płodów rolnych wnikają przez intensywne nawożenie. Łatwo rozpuszczają się w wodzie i część z nich usuniemy w czasie mycia i gotowania. Dla człowieka w niewielkich ilościach, azotany nie są bardzo niebezpieczne, ponieważ większość jest wydalana z moczem. Jednak warto ich unikać, ponieważ mogą się przekształcić w toksyczne azotany. W dużych stężeniach mogą powodować nowotwory.
Dużo azotanów mają: buraki, czosnek, kapusta, pietruszka, szpinak, sałata. W mniejszych ilościach mają marchewki (w rdzeniu), ogórki, ziemniaki (w skórce).
METALE CIĘŻKIE - ołów, kadm i rtęć do płodów rolnych wnikają z gleby i powietrza.
PESTYCYDY - środki ochrony roślin, dzięki którym owoce i warzywa rosną większe i ładnie wyglądają.
Niewielkie ilości pestycydów pozostające na powierzchni roślin, mogą negatywnie wpłynąć na nasz organizm. Najgroźniejsze jest ich działanie rakotwórcze oraz negatywnie wpływają na układ nerwowy i krwionośny. Kupowana żywność bio też może posiadać te związki, a obierana grubo ze skórki usuwa dużo wartościowych składników.
Owoce i warzywa, w które w dużym stopniu wnikają środki ochrony roślin:
brzoskwinie, gruszki, jabłka, nektarynki, truskawki, winogrona, wiśnie. Papryka, pomidory, seler, szpinak, ziemniaki. Owoce i warzywa, które skuteczniej bronią się przed wchłanianiem środków chemicznych: ananas, awokado, kiwi, mango, papaja. Bakłażan, brokuł, cebula, kalafior, kapusta, melon, szparagi.
SOLANINA - to substancja, która w dużym stężeniu może doprowadzić do martwicy tkanek oraz zatrucia: biegunka, bóle głowy, senność, wymioty. Znajduje się w zazielenionych i kiełkujących ziemniakach. W czasie gotowania solanina w większości zostaje usunięta i nie zagraża zdrowiu.
Do góry🔺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz