Zamiast przekopywać się przez tysiące stron w poszukiwaniu przepisów, tu szybko coś znajdziesz dla siebie. Przepisy są dopracowane.
KLIK 👉 Bigos babuni * Chleb babuni * Chrzan * Kwas chlebowy Placki z cukinii * Pulpety w sosie koperkowym * Surówka z białej kapusty * Placki ziemniaczane * Wątróbka
Bigos babuni
Składniki: *3 kg kapusty kiszonej *0,5 kg szynki lub łopatki *0,5 kg kiełbasy *0,5 kg boczku * 2 cebule * 80 g suszonych grzybów lub 80 dkg pieczarek *2 ząbki czosnku *5 liści laurowych *sól i pieprz *majeranek *łyżka mąki
Wykonanie: Namoczyć na noc grzyby suszone. Kapustę kiszoną wypłukać i wstawić do gotowania.
W czasie gotowania się kapusty kiszonej pokroić mięso, boczek i kiełbasę oraz obrać cebulę. Jeżeli kapusta już się zagotowała, sprawdzamy jej kwaśność, gdy jest za kwaśna, to ją odcedzamy i ponownie zalewamy zimną wodą i gotujemy, dodając grzyby, liście laurowe. Możemy jej nie odcedzać, tylko dodajemy posiekaną białą kapustę.
Kapusta się gotuje, a my na patelni podsmażamy boczek i wrzucamy (bez tłuszczu) go do gotującej się kapusty. Na tej samej patelni i z tłuszczem z boczku podsmażamy mięso i też go wrzucamy do gara. Teraz też na tej samej patelni podsmażamy kiełbasę z pokrojoną w piórka cebulą i do gara, dodajemy czosnek.
Na razie nie solimy i nie pieprzymy. Gdy potencjalny kandydat na bigos już się trochę pogotuje, to sprawdzamy smak pod kątem słoności. Czasami kiełbasa jest tak słona, że lepiej sprawdzić przed wsypaniem soli. Gdy już wiemy, że trzeba dosolić, to robimy to i dodajemy majeranek.
Pod koniec gotowania dodajemy pieprz (długie gotowanie powoduję gorzknienie pieprzu). Dla lepszego poślizgu rozrabiamy łyżkę mąki z wodą lub sokiem z bigosu i dodajemy. Wymieszać i pogotować krótką chwilę.
Najlepszy smak bigos uzyskuje na drugi dzień, gdy się już przegryzie jak spirytus.
Ten przepis to taka baza, którą możemy sami modyfikować, np. mniej kapusty lub połowa kapusty białej i połowa kiszonej, bez mięsa, tylko kiełbasa i boczek lub odwrotnie.
Zamiast suszonych grzybów, pieczarki, możemy dodać inne zioła, warzywa itp. Jeżeli komuś smakuje z winem czerwonym, to nie ma przeciwwskazań. Wino dodajemy w czasie gotowania lub w czasie odgrzewania małej porcji na drugi dzień.
Ugotowanie bigosu nie jest trudne, dobra organizacja pozwoli nam na krótki czas przygotowania.
Smacznego
Do góry🔺
Wątróbka
Składniki: *0,5 kg wątróbki wieprzowej *3 duże cebule *mąka *100 ml wody *smalec wieprzowy lub gęsi *pieprz prawdziwy mielony *sól.
Wątróbkę opłukać, odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć błonki, pokroić na małe kawałki o grubości do 1 cm. Cienkie kawałki i odpowiedni czas smażenia pozwoli nam uniknąć krwistości wątróbki.
Każdy kawałek delikatnie obtaczamy w mące. Tak przygotowane kawałki wątróbki smażymy po obu stronach na smalcu, jeżeli nie lubimy krwistej, to podsmażamy dłużej. Obraną cebulę kroimy w talarki lub większe piórka i lekko podsmażyć również na smalcu. Na podsmażoną cebulą przekładamy usmażoną wątróbkę, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze 5 minut, zestawiamy z ognia, solimy i mieszamy. Spożywamy z ziemniakami, ogórkiem kiszonym lub z chlebem.
Drugi sposób to danie jedno garnkowe, przygotowaną wątróbkę i cebulę smażymy od początku razem.
Długość smażenia zależy jaką wątróbkę lubimy, krwistą czy wysmażoną. Do smażenia używam smalcu, żeby nie mieszać różnych tłuszczy.
Dobry do smażenia jest smalec gęsi, bo ma wyższą temperaturę palenia. Solimy pod koniec, żeby wątróbka nie stwardniała. Pieprz również dodajemy na koniec, bo pod wpływem dłuższego oddziaływania temperatury potrafi zgorzknieć.
Do góry🔺
Placki ziemniaczane (bliny)
Składniki: 1 kg ziemniaków starszych (młode mają dużo wody) *1 cebula *2 ząbki czosnku *1 łyżka suszonego majeranku lub innego zioła lub bez dodatku ziół *2 jajka *pieprz i sól *olej rzepakowy *4-5 łyżek mąki jeżeli placki są zbyt wodniste.
Placki ziemniaczane - proste wykonanie
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, polecam zrobić to przy pomocy robota kuchennego. Do masy dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Masę przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem. Roztrzepujemy widelcem jajka i dodajemy do masy. Jeżeli masa jest wodnista to dodajemy mąkę. Smażymy na patelni, wykładamy do odsączenia na ręcznik papierowy.
Do góry🔺
Kwas chlebowy
Jeat to zdrowy probiotyczny napój na upały z bakteriami kwasu mlekowego. Napój ten razem z podpiwkiem był bardzo popularny w kulturze wiejskiej, gaszący pragnienie w czasie ciężkich prac polowych. Wtedy dostęp do innych napojów był utrudniony lub po prostu jeszcze ich nie było i radzono sobie ,wytwarzając domowy kwas chlebowy. Są osoby, które wręcz zachwycają się specyficznym orzeźwiającym smakiem. Kwas chlebowy ma dobry wpływ na nasz organizm, podnosząc jego odporność, podkręca metabolizm, który można wykorzystać przy diecie odchudzającej. Ma dobry wpływ na poziom złego cholesterolu, który wpływa na rozwój miażdżycy.W dobie zdrowego odżywiania powróciła również moda na kwas chlebowy. Można go kupić w sklepach, ale nic trudnego zrobić go samemu, jeżeli mamy dostęp właściwych składników. Kwas chlebowy powstaje z fermentacji razowego lub żytniego chleba z różnymi dodatkami. Najważniejszym składnikiem jest prawdziwy razowy lub żytni chleb, niepodrabiany karmelem i innymi dostępnymi na rynku dodatkami. Najlepiej byłoby samemu upiec taki chleb, ale to już trudniejsza szkoła jazdy. Inne składniki to dobry prawdziwy miód, rodzynki, drożdże i inne dodatki w zależności od przepisu. Pomimo że kwas chlebowy zawiera mała ilość alkoholu, jest uznawany za napój bezalkoholowy.
Dobry kwas chlebowy ma kolor ciemnobrązowy o smaku słodko-kwaśnym z wyczuwalną lekką goryczką podobną w smaku piwa i jest naturalnie gazowany. Zapach zależy od użytych składników i ich ilości.
Składniki: *2,5 litry wody najlepiej źródlanej, *25 dag chleba razowego lub żytniego, *0,25 dag drożdży, *pół szklanki miodu naturalnego ewentualnie cukru, *1/4 szklanki rodzynek
Kwas chlebowy robimy z czerstwego pieczywa, które należy pokroić w kostkę i zarumienić go w piekarniku lub patelni bez tłuszczu. Chleb można tylko podsuszyć. Po wystudzeniu zalewamy go ciepłą, podgotowaną wodą. Tak przygotowany półprodukt trzymamy przez kilka godzin. Następnie w letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i dodajemy do wcześniej przygotowanego półproduktu na kwas chlebowy. Całość dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej na 24 godziny.
Po tym czasie roztwór na kwas chlebowy należy przecedzić i przelej do wyparzonych butelek z ciemnego szkła w ilości 3/4 objętości butelki. Do każdej butelki dodajemy po kilka rodzynek. Zakręcone butelki odstawić w chłodne miejsce w pozycji leżącej. Fermentacja kwasu chlebowego trwa 3-4 dni. Tak wytworzony kwas chlebowy przydatny jest do spożycia w ciągu miesiąca, ale lepiej go wypić w czasie do dwóch tygodni. Na dnie butelki może utworzyć się naturalny osad.
Do góry🔺
Placki z cukinii
Placki z cukinii są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Cukinie średniej wielkości 2 - 4 sztuki, 3 ziemniaki, młoda marchewka, średnia cebula, jajko, mąka, sól, pieprz olej rzepakowy (opcjonalnie różne zioła).Cebulę pokroić średnio — drobno, dodać startą na wiórki marchewkę i raz podsmażyć na oleju do lekkiego zeszklenia się cebuli. Umyte cukinie zetrzeć na grubszych oczkach tarki oraz ziemniaki na drobnych oczkach. Dodać wystudzoną cebulę z marchewką, wbić jajko, dodać przyprawy i wymieszać.
Jeżeli przygotowana masa jest za bardzo wodnista, to należy dodać mąkę. Można też wcześniej odsączyć startą cukinię i ziemniaki, ale według mnie szkoda cennych składników. Na rozgrzany olej włożyć masę plackową, uformować kształt, jaki chcemy (okrągłe, podłużne), smażymy z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placuszki wykładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru oleju. Podawać można na różne sposoby, np. z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
Do góry🔺
Łatwe w przygotowaniu pulpety wzbogacone fantazją naszego smaku. Dobre mielone mięso w połączeniu z ziołami, które lubimy, da nam ucztę dla podniebienia. Lato i duży wybór świeżych ziół, warzyw pozwoli nam przygotować smaczny obiad. Pulpety można podawać z pieczywem, ziemniakami, frytkami, ryżem, makaronem, kaszą.
Składniki na pulpety dla 4 osobowej rodziny i na kolację może trochę też zostanie.
Kilogram dobrego gatunkowo mielonego mięsa (nie kupować gotowego w pojemnikach, lepiej wybrać mięso i go w sklepie skręcić), szklanka bułki tartej, szklanka mleka, 2 jajka, duża cebula, 4 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz.
Składniki do przygotowania sosu:
bulion warzywny 1 litr, szklanka śmietanki, łyżki mąki do zagęszczenia sosu, pęczek koperku, sól i pieprz.
Robimy pulpety Mlekiem zalewamy bułkę tartą i po nasiąknięciu jej dodajemy mięso mielone. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulę (można ją przedtem podusić), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 minut w celu przeniknięcia się smaków. Po tym czasie robimy pulpety w kształcie kulek lub lekko owalne. Żeby wyrobione składniki w czasie formowania pulpetów nie przyklejały się do rąk, należy posmarować je olejem, powtarzając czynność co jakiś czas. Tak uformowane pulpety należy podsmażyć z dwóch stron.
Teraz czas na sos Do garnka wlewamy czysty bulion (przecedzony). Rozrabiamy mąkę w ostudzonym bulionie, dodajemy śmietankę i na gładko rozrabiamy, żeby nie było klusek z mąki. Do tak przygotowanego sosu wkładamy pulpety i dusimy je, aż sos zacznie bulgotać. Dodajemy posiekany koperek, odrobinę soli, po 5 minutach sprawdzamy smak i w razie konieczności dosalamy i dodajemy mielony pieprz prawdziwy. Dusimy jeszcze około 15 minut (w międzyczasie możemy sprawdzić stan naszych pulpetów i wtedy będziemy wiedzieć ile czasu jeszcze trzeba je gotować). Do góry🔺
Pół główki małej kapusty białej, pół łyżki octu winnego lub 2 łyżki musztardy francuskiej, 2 małe marchewki, pół cebuli, natka pietruszki, 2 łyżki stołowe majonezu, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liście i przekroić na pół. Drobno poszatkować (pokroić) zostawiając głąb. Włożyć do miski, a może już ją tam mamy szatkując bezpośrednio do niej. Skropić poszatkowaną kapustę octem winnym w celu zmiękczenia. Zamiast octu możemy użyć musztardy francuskiej. Posiekać średnio-drobno cebulę i zetrzeć marchew na grubych oczkach tarki. Po dodaniu cebuli i marchewki doprawić majonezem, solą i pieprzem. Możemy dodatkowo jeszcze podkręcić smak ulubionymi ziołami.
Pozostało jeszcze dokładne wymieszanie i odstawienie na około 15 minut, żeby składniki się przegryzły. Do góry🔺
Chleb babuni Domowy chleb bez konserwantów z dodatkami, które lubimy. Przygotowanie i upieczenie własnego chlebka jest bardzo łatwe. Czasu potrzebujemy niewiele, a zapach świeżego chleba rozchodzący się po całym mieszkaniu w zimowym okresie wprowadza nas w dobry nastrój (w innych porach roku też) :).
Składniki: 1kg mąki krupczatki, 6 łyżek siemienia lnianego, 6 łyżek słonecznika, 3 łyżki sezamu, 2 łyzki pestek dyni, 1 szklanka otręb żytnich lub pszennych, 1,5 łyżki soli, 4 - 5 łyżek cukru, 5 dag drożdży, 1 litr przegotowanej wody, która w momencie wyrabiania ciasta powinna być "letnia". Dodatkowo wg uznania do posypania po wierzchu chleba możemy użyć czarnuszki, maku, kminka itp.
Wykonanie
Wszystkie składniki (oprócz tych do posypania) wsypujemy do miski, garnka. Naczynie powinno być odpowiedniej wielkości, żeby wygodnie było można wyrobić ciasto. Wlewamy wodę i ręką dobrze wymieszać składniki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut w ciepłym miejscu (wystarczy temperatura pokojowa). Można też wstawić miskę z ciastem do lekko nagrzanego piekarnika.
Wierzch możemy posypać dodatkami, np czarnuszką. Znowu odstawiamy na 15 - 20 minut, żeby ciasto podrosło. Nagrzewamy piekarnik do 180- 190°C i wkładamy foremki z ciastem. Pieczemy przez około 1,5 godziny, ale przez kilka pierwszych wypieków obserwujemy nasz chleb. Bowiem piekarnik piekarnikowi nierówny. Być może trzeba będzie przykryć foremki papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie spiekł.
Do góry🔺
Chrzan tarty - przepis
Wybieramy korzenie zdrowe, gładkie, nie wyschnięte i najlepiej o średnicy co najmniej 2,5 cm. Jeżeli będzie przywiędły, to należy go na moczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę. Oczyszczone korzenie chrzanu należy utrzeć ręcznie na tartce lub przy pomocy robota. Utarty chrzan odstawiamy bez przykrywania go i w tym czasie robimy zalewę.
Zalewa:
4 szklanki wody, 2 szklanki cukru, 1 szklanka octu 10%, 1 łyżeczka soli.
Ocet dodajemy po rozpuszczeniu się cukru (cukru można dodać mniej - wg tego przepisu czuć słodycz) i po zagotowaniu się zalewy (octu możemy wlać trochę mniej - wg własnego smaku). Ocet stosuje się w celu dłuższego przechowywania.
Na bieżące zużycie można go dodać mniej lub wcale. Zagotowaną i gorącą zalewą zalewamy chrzan, który należy wymieszać (ilość wlanej zalewy wg własnego uznania w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać). Tak przygotowany chrzan przekładamy do słoiczków.
Dla ułatwienia przeliczanie na mniejszą ilość chrzanu
4 szkl. = 1000ml : 8 = 125 ml wody, 2 szkl.cukru = 500ml : 8 = 62,5ml, 1 szkl. octu = 250ml : 8 = 31ml. Sól wg własnego uznania, bo trudno podzielić 1 łyżeczkę, chyba, że zważymy jej zawartość. Oczywiście możemy podzielić składniki na inne wartości, np. na 2, 4 , 6.
Do góry🔺
Do góry🔺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz