Pierwsze foto zrobione po drodze na działkę. Tym razem też będzie krótko, bo to stare dzieje — rok 2018.
Posadziliśmy bluszcz przy sośnie z domkiem dla ptaków. Domek dla ptaków powieszony jako dekoracja, bo trochę jest za nisko dla ptaków.
Rumianki się rozpanoszyły, ale w takim nie ładzie nie podobają mi się i zostaną skoszone. W tym roku majeranek urósł jak na drożdżach, będzie zapas na cały rok.
Lubczyk też zapowiada się na dobry zbiór. W warzywniaku bez pytania zakotwiczył amarantus.
W tym roku po raz pierwszy spróbujemy swoich winogron. W czasie zbierania jagody kamczackiej trafił mi się jakiś chrząszcz tutkarz.
Dzika róża będzie ususzona na herbatkę różaną. Zupę krem dyniową też będzie z czego ugotować.
Pigwowiec wydał na świat dużo owoców, które zostaną przetworzone na syrop do herbaty, który zastąpi cytrynę.

👉 POLECANY WPIS
Kleszcze w ogrodzie
Na samym dole tego wpisu jest link do filmu - kleszcz kontra mrówki. Jak mrówki zareagowały na kleszcza w mrowisku. Żywicielami kleszczy ...
piątek, 22 lipca 2022
czwartek, 21 lipca 2022
Ogródek
O ogrodzie w leśnym zakątku relacja krótka z 2017 roku. Dlaczego krótko? Chcę jak najszybciej dodawać wpisy z leśnego terytorium na bieżąco.
Tak jak co roku dostępne były grzyby. Las od ostatniego roku dużo podrósł. Rojnik ma w bucie swoje ulubione miejsce. Posadzone sosny od wschodniej strony już dobrze widać. W tym roku posadziliśmy marcinki, które zakwitły.
Płotek rabatowy okalający grządki wytrzymał warunki atmosferyczne.
Najbardziej podobają się nam kwiaty wylewające się z glinianego garnka. Marny sumak octowiec oraz aronie z przebarwionymi liśćmi ubarwiają już szarą jesienną pogodę.
Oczywiście były jeszcze kwiaty lili, tulipanów, narcyzów, pigwy itd., ale to już pokazywałem w tamtym roku.
Tykwa nie jest z naszej działki.
Tak jak co roku dostępne były grzyby. Las od ostatniego roku dużo podrósł. Rojnik ma w bucie swoje ulubione miejsce. Posadzone sosny od wschodniej strony już dobrze widać. W tym roku posadziliśmy marcinki, które zakwitły.
Płotek rabatowy okalający grządki wytrzymał warunki atmosferyczne.
Najbardziej podobają się nam kwiaty wylewające się z glinianego garnka. Marny sumak octowiec oraz aronie z przebarwionymi liśćmi ubarwiają już szarą jesienną pogodę.
Oczywiście były jeszcze kwiaty lili, tulipanów, narcyzów, pigwy itd., ale to już pokazywałem w tamtym roku.
Tykwa nie jest z naszej działki.
środa, 20 lipca 2022
Jak rozpoznać dobry miód
Jak rozpoznać czy miód jest prawdziwy? Czy nie jest rozwodniony albo dosładzany cukrem?
Pszczoły miodu nie fałszują!!!
Półki sklepowe uginają się od podróbek, coraz częściej też można spotkać miód chiński. W Chinach drzewa są często zapylane środkami chemicznymi, dlatego ten miód jest mniej wartościowy. Nawet co piąty miód może być fałszowany wodą, cukrem lub innymi substancjami.
Najlepiej miód kupować bezpośrednio w pasiece lub w sklepie pszczelarskim. Pierwszy sposób na rozpoznanie to przelewanie miodu do szklanki z chłodną wodą:
- naturalny miód spływa nieprzerwanym strumieniem, układa się wyraźnie na dnie, rozpuszcza się w wodzie powoli.
- Miód z dodatkiem 70% syropu cukrowego nie spływa równo, tworzy zawirowania, szybciej rozpuszcza się w wodzie (zwłaszcza przy zamieszaniu), na dnie układa się nieregularnie, niewyraźnie widoczna jest granica między miodem i wodą.
- Czysty syrop cukrowy już w trakcie przelewania rozpuszcza się w wodzie, powstają liczne zawirowania. Na dnie brak granicy między wodą a syropem.
Drugi sposób to:
Kroplę miodu rozprowadza się na dłoni kopiowym ołówkiem: jeśli się zabarwi - miód jest fałszowany, jeśli nie zmienia wyglądu, miód jest dobry.
Trzeci sposób:
Dobry miód lany z łyżeczki powinien tworzyć wypukły stożek i układając się spiralnie. Jeśli miód tworzy wgłębienie zamiast stożka, to może zawierać domieszkę wody lub jest niedojrzały (jest rzadki i dlatego tworzy wgłębienie).
Co jeszcze powinno wzbudzić naszą podejrzliwość?
Miód bardzo słodki o dziwnym lub słabym zapachu przypominającym esencję zapachową lub karmel.
Ciągnący się nitkowato jest zafałszowany syropem cukrowym lub ziemniaczanym. Obecność mąki sprawdzimy, wlewając na łyżkę z miodem parę kropel jodyny. Zmiana barwy na niebieską lub czarną świadczy o produkcie podrobionym.
Inny sposób z jodyną - łyżeczkę miodu gotuje się przez 5 minut w 100ml wody. Po ostygnięciu wlewa się 1 - 2 krople jodyny i jeżeli zmieni barwę na czarną lub niebieską, to jest podrobiony.
Kropla miodu prawdziwego nie powinna toczyć się po gładkiej powierzchni.
🚩 Tu więcej o miodach
Pszczoły miodu nie fałszują!!!
Półki sklepowe uginają się od podróbek, coraz częściej też można spotkać miód chiński. W Chinach drzewa są często zapylane środkami chemicznymi, dlatego ten miód jest mniej wartościowy. Nawet co piąty miód może być fałszowany wodą, cukrem lub innymi substancjami.
Najlepiej miód kupować bezpośrednio w pasiece lub w sklepie pszczelarskim. Pierwszy sposób na rozpoznanie to przelewanie miodu do szklanki z chłodną wodą:
- naturalny miód spływa nieprzerwanym strumieniem, układa się wyraźnie na dnie, rozpuszcza się w wodzie powoli.
- Miód z dodatkiem 70% syropu cukrowego nie spływa równo, tworzy zawirowania, szybciej rozpuszcza się w wodzie (zwłaszcza przy zamieszaniu), na dnie układa się nieregularnie, niewyraźnie widoczna jest granica między miodem i wodą.
- Czysty syrop cukrowy już w trakcie przelewania rozpuszcza się w wodzie, powstają liczne zawirowania. Na dnie brak granicy między wodą a syropem.
Drugi sposób to:
Kroplę miodu rozprowadza się na dłoni kopiowym ołówkiem: jeśli się zabarwi - miód jest fałszowany, jeśli nie zmienia wyglądu, miód jest dobry.
Trzeci sposób:
Dobry miód lany z łyżeczki powinien tworzyć wypukły stożek i układając się spiralnie. Jeśli miód tworzy wgłębienie zamiast stożka, to może zawierać domieszkę wody lub jest niedojrzały (jest rzadki i dlatego tworzy wgłębienie).
Co jeszcze powinno wzbudzić naszą podejrzliwość?
Miód bardzo słodki o dziwnym lub słabym zapachu przypominającym esencję zapachową lub karmel.
Ciągnący się nitkowato jest zafałszowany syropem cukrowym lub ziemniaczanym. Obecność mąki sprawdzimy, wlewając na łyżkę z miodem parę kropel jodyny. Zmiana barwy na niebieską lub czarną świadczy o produkcie podrobionym.
Inny sposób z jodyną - łyżeczkę miodu gotuje się przez 5 minut w 100ml wody. Po ostygnięciu wlewa się 1 - 2 krople jodyny i jeżeli zmieni barwę na czarną lub niebieską, to jest podrobiony.
Kropla miodu prawdziwego nie powinna toczyć się po gładkiej powierzchni.
🚩 Tu więcej o miodach
wtorek, 19 lipca 2022
Piękne kwiaty
Lato na działce leśnej zawsze przynosi nowe doznania. Oto kilkanaście fotografii z krótkim opisem. Narcyz, kwiaty pigwy, lilie, hortensje i jeżówki mienią się pięknymi kolorami. Na tle brzóz ładnie prezentują się polne kwiaty.
Koper i aronia przydadzą się na przetwory. Maliny, jeżymy, ozdobne dynie oraz pomidory też są z naszego ogrodu. Zobaczymy czy uda się uprawa workowa cukinii.
Grzybów było mało, obok borowika wrzuciłem foto czarki, bo bardzo mi się podoba. Na pelargonie zrobiłem skrzynię ze starych desek. Posadzone orzechy włoskie się przyjęły.
Oczywiście wypoczynek w hamaku to już stały punkt programu działki.
Koper i aronia przydadzą się na przetwory. Maliny, jeżymy, ozdobne dynie oraz pomidory też są z naszego ogrodu. Zobaczymy czy uda się uprawa workowa cukinii.
Grzybów było mało, obok borowika wrzuciłem foto czarki, bo bardzo mi się podoba. Na pelargonie zrobiłem skrzynię ze starych desek. Posadzone orzechy włoskie się przyjęły.
Oczywiście wypoczynek w hamaku to już stały punkt programu działki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)