Jak rozpozna膰 czy mi贸d jest prawdziwy? Czy nie jest rozwodniony albo dos艂adzany cukrem?
Pszczo艂y miodu nie fa艂szuj膮!!!
P贸艂ki sklepowe uginaj膮 si臋 od podr贸bek, coraz cz臋艣ciej te偶 mo偶na spotka膰 mi贸d chi艅ski. W Chinach drzewa s膮 cz臋sto zapylane 艣rodkami chemicznymi, dlatego ten mi贸d jest mniej warto艣ciowy. Nawet co pi膮ty mi贸d mo偶e by膰 fa艂szowany wod膮, cukrem lub innymi substancjami.
Najlepiej mi贸d kupowa膰 bezpo艣rednio w pasiece lub w sklepie pszczelarskim.
Pierwszy spos贸b na rozpoznanie to przelewanie miodu do szklanki z ch艂odn膮 wod膮:
- naturalny mi贸d sp艂ywa nieprzerwanym strumieniem, uk艂ada si臋 wyra藕nie na dnie, rozpuszcza si臋 w wodzie powoli.
- Mi贸d z dodatkiem 70% syropu cukrowego nie sp艂ywa r贸wno, tworzy zawirowania, szybciej rozpuszcza si臋 w wodzie (zw艂aszcza przy zamieszaniu), na dnie uk艂ada si臋 nieregularnie, niewyra藕nie widoczna jest granica mi臋dzy miodem i wod膮.
- Czysty syrop cukrowy ju偶 w trakcie przelewania rozpuszcza si臋 w wodzie, powstaj膮 liczne zawirowania. Na dnie brak granicy mi臋dzy wod膮 a syropem.
Drugi spos贸b to:
Kropl臋 miodu rozprowadza si臋 na d艂oni kopiowym o艂贸wkiem: je艣li si臋 zabarwi - mi贸d jest fa艂szowany, je艣li nie zmienia wygl膮du, mi贸d jest dobry.
Trzeci spos贸b:
Dobry mi贸d lany z 艂y偶eczki powinien tworzy膰 wypuk艂y sto偶ek i uk艂adaj膮c si臋 spiralnie. Je艣li mi贸d tworzy wg艂臋bienie zamiast sto偶ka, to mo偶e zawiera膰 domieszk臋 wody lub jest niedojrza艂y (jest rzadki i dlatego tworzy wg艂臋bienie).
Co jeszcze powinno wzbudzi膰 nasz膮 podejrzliwo艣膰?
Mi贸d bardzo s艂odki o dziwnym lub s艂abym zapachu przypominaj膮cym esencj臋 zapachow膮 lub karmel.
Ci膮gn膮cy si臋 nitkowato jest zafa艂szowany syropem cukrowym lub ziemniaczanym. Obecno艣膰 m膮ki sprawdzimy, wlewaj膮c na 艂y偶k臋 z miodem par臋 kropel jodyny. Zmiana barwy na niebiesk膮 lub czarn膮 艣wiadczy o produkcie podrobionym.
Inny spos贸b z jodyn膮 - 艂y偶eczk臋 miodu gotuje si臋 przez 5 minut w 100ml wody. Po ostygni臋ciu wlewa si臋 1 - 2 krople jodyny i je偶eli zmieni barw臋 na czarn膮 lub niebiesk膮, to jest podrobiony.
Kropla miodu prawdziwego nie powinna toczy膰 si臋 po g艂adkiej powierzchni.
馃毄
Tu wi臋cej o miodach
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz