Zawiera zdrowe z艂o偶one w臋glowodany, kt贸re daj膮 nam energi臋. Pieczywo jest bogate w witaminy z grupy B, w kwas foliowy, cynk, magnez, wap艅, b艂onnik, bia艂ko. B艂onnik oczyszcza jelita z resztek pokarmowych, absorbuje wod臋. Og贸lnie pieczywo mo偶emy podzieli膰 na bia艂e, czyli otrzymane z m膮ki oczyszczonej oraz na pieczywo pe艂noziarniste wykonane z m膮ki z pe艂nego przemia艂u (偶ytnia, pszenna).Jeszcze mo偶emy spotka膰 si臋 z pieczywem mieszanym. Opr贸cz tych g艂贸wnych podzia艂贸w, na rynku mamy szereg r贸偶nych odmian pieczywa (chrupkie, dietetyczne, lekkostrawne, pytlowe, sitkowe, pumpernikiel, itp.). Pieczywo bia艂e ma z艂膮 opini臋, ale warto wiedzie膰, 偶e ma te偶 zalety: jest lekkostrawne i delikatne. Dlatego te偶, polecane jest dla os贸b cierpi膮cych na zesp贸艂 jelita dra偶liwego, chorob臋 wrzodow膮 偶o艂膮dka, choroby trzustki oraz dla ma艂ych dzieci. Jedzenie go z umiarem nie doda nam kilogram贸w, a nawet pomaga nam schudn膮膰, bowiem d艂u偶ej czujemy syto艣膰 i chroni nas przed gwa艂townym napadem g艂odu.
Pieczywo pe艂noziarniste jest zdrowsze, ale nie ka偶dy mo偶e go je艣膰 - jest ci臋偶ko strawne. Nie powinny go spo偶ywa膰 osoby z chorobami uk艂adu pokarmowego, maj膮ce stan zapalny prze艂yku oraz nie偶yty i nowotwory jelit. Ci臋偶kostrawno艣膰 pieczywa pe艂noziarnistego dzia艂a dra偶ni膮co na przew贸d pokarmowy, pobudza wydzielanie sok贸w trawiennych.
Wybierajmy te偶 pieczywo z r贸偶nymi ziarnami, bo daj膮 nam du偶y zastrzyk witamin i soli mineralnych. Najwa偶niejsze jest, 偶eby pieczywo by艂o produkowane ze 艣wie偶ego ciasta, a nie z produktu g艂臋boko mro偶onego. Wobec tego najlepiej kupowa膰 pieczywo w ma艂ych lokalnych piekarniach, gdzie ciasto na wypieki wyrabiane jest na bie偶膮co z "nieoszukanej m膮ki".Nie ka偶de pieczywo ciemne jest pe艂noziarniste, poniewa偶 barw臋 ciemn膮 mo偶na uzyska膰 barwi膮c bia艂膮 m膮k臋 karmelem. Prawdziwy chleb pe艂noziarnisty jest ci臋偶ki, gliniasty i d艂ugo pozostaje wilgotny oraz nie kruszy si臋. To tylko kilka wybranych rodzaj贸w pieczywa, bowiem na rynku jest ich bardzo du偶o, a producenci prze艣cigaj膮 si臋 w coraz to nowych nazwach.
Rodzaje pieczywa
Chleb graham
- jest to chleb pszenny razowy nale偶膮cy do pieczywa dietetycznego i mog膮 go je艣膰 osoby z wrzodami.
Chleb orkiszowy
- powstaje z razowej m膮ki orkiszowej i jest pieczywem pe艂noziarnistym. Pszenica ta nie by艂a modyfikowana, jest bogata w b艂onnik, bia艂ka oraz w nienasycone kwasy t艂uszczowe i w臋glowodany.
Chleb proteinowy
- zawiera du偶o soi i zalecany jest dla dzieci, m艂odzie偶y oraz dla rekonwalescent贸w.
Chleb razowy na miodzie naturalnym
- bardzo dobrze wp艂ywa na przemian臋 materii.
Chleb sezamowy
- jest to chleb gruboziarnisty, pszenny z dodatkiem nasion lnu i sezamu - lekkostrawny i dietetyczny.
Chleb s艂onecznikowy
- chleb pszenny z dodatkiem nasion s艂onecznika (czasami i sezamu) zalecany przy chorobach 偶o艂膮dka i w膮troby.
Chleb wile艅ski
- wypiekany z m膮ki nieoczyszczanej z dodatkiem syropu ziemniaczanego i karmelu - u艂atwia trawienie.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz