Spoofing jest to podszywanie się pod inne znane osoby publiczne. Również przestępcy, oszuści internetowi stosują spoofing w celu uzyskania ważnych informacji, zyskać dostęp do kont bankowych innych osób, itd. Metoda udawania innej osoby realizowana jest przez podszywanie się za pomocą numeru telefony danej osoby w formie rozmowy, fałszywej wiadomości SMS, fałszywego e-maila. Osoby podszywające się pod inne osoby rozsyłają fałszywe wiadomości, np. o zagrożeniach, o śmierci itd.
Spoofing adresu IP (przesyłanie komunikatów do komputera z adresu IP, który wygląda, jak wiadomość z zaufanego źródła). Spoofing e-maila to podrobiony nagłówek e-maila, który ma zmylić i uśpić czujność osoby odbierającej taką wiadomość. Wszelkie wiadomości i informacje wyglądają tak, jakby pochodziły od naszych rodzin, znajomych, którym ufamy i mają jedyny cel — uzyskać od nas ważne dane.
Trzeba pamiętać, że każda wiadomość nakłaniająca nas do ujawnienia prywatnych i poufnych danych (hasła, loginy, adresy) jest próbą wyłudzenia tych danych w celu dokonania oszustwa w naszym imieniu. Przy wszelkich dziwnych działaniach ze strony oszustów należy zachować zdrowy rozsądek, nie należy klikać w linki czy odpowiadać na takie e-maile. Trzeba naprawdę uważać, bo można przegapić drobne zmiany w adresie lub inne niewłaściwe informacje. Zwracajmy uwagę na adres nadawcy, czy nie jest podejrzany. Również wiadomości często są z błędami oraz z obcojęzycznymi wyrazami. Zawsze zachowujmy ostrożność w czasie surfowania w internecie. Korzystajmy z programów antywirusowych i innych zwiększających bezpieczeństwo naszych komputerów, telefonów, telewizorów.
Polski Kodeks Karny określa spoofing i inne hakerskie metody działania jako czyn karalny karą od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności.

czwartek, 10 lutego 2022
poniedziałek, 24 stycznia 2022
Toksyczne minerały
Minerały te były stosowane do produkcji różnych przedmiotów. Jednak ze względu na dużą szkodliwość dla organizmu, część z nich została wycofana z przemysłu.
Arsenopiryt - minerał z gromady siarkosoli, głównym składnikiem jest siarczek żelazowo-arsenowy. Minerał jest dość często spotykanym minerałem niebezpiecznym dla zdrowia i środowiska ze względu na arsen. Sporadycznie może zawierać śladowe ilości złota lub kobaltu. Jest kruchy i nieprzezroczysty, uderzany metalowym przedmiotem lub twardymi odłamkami skał w minerał młotkiem powoduje powstawanie iskier, o czosnkowym zapachu arszeniku. JJ Harrison (https://www.jjharrison.com.au/), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Aurypigment jest minerałem siarczkowym, jednak bardzo rzadkim o pięknej pomarańczowo-żółtej barwie. Jest bardzo rzadkim minerałem, który powstaje w wyniku procesów hydrotermalnych niskich temperatur, częściej jako produkt wyziewów magmy wulkanicznej. Występuje w hydrotermalnych otworach wentylacyjnych i gorących źródłach. Jest silnie toksyczny i może doprowadzić do zatrucia arszenikiem. Rob Lavinsky, iRocks.com – CC-BY-SA-3.0, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Antymonit - to toksyczny minerał siarczku antymonu, tworzy ponad 100 różnych form kryształów. Niegdyś był także używany nawet do wyrobu sztućców. Korzystanie z nich powoddowało zatrucie antymonem.
Stosowany do produkcji różnych stopów, farb, w przemyśle gumowym, przemyśle szklarskim, tekstylnym, szklarskim, ceramicznym, w medycynie, używany jest do wyrobu kosmetyków przyciemniających brwi i rzęsy.
Minerał cenny dla kolekcjonerów.
Fotografia antymonit Ivar Leidus, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons
Chalkantyt - pięciowodny siarczan miedzi występuje naturalnie jako minerał chalkantyt, tworzy kryształy o pięknym niebieskim kolorze, jest kruchy i przezroczysty. Bezwodny siarczan miedzi jest biały, rozpuszczalny w wodzie. Zawarta w nim miedź jest silnie toksyczna. Stosuje się go m.in jako fungicyd do konserwacji drewna. Chalkantyt powstaje naturalnie w kopalniach miedzi, można go również wyhodować.
Fotografia Ra'ike (see also: de:Benutzer:Ra'ike), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.
Cynober, cynabaryt – jest to rzadki minerał z gromady siarczków składający się z siarczku rtęci i jest najczęściej eksploatowaną rudą rtęci. Po utenieniu cynober wytwarza jej duże ilości rtęci metylowej oraz dimetylowej, które są bardzo toksyczne i powodują nieodwracalne szkody dla układu nerwowego. Niewielkie ilości mogą byc śmiertelne. Z cynobru wyrabiano pigment o odcieniu czerwonym wpadającym w pomarańczowy, służy do produkcji farb. Ma duże znaczenie kolekcjonerskie, czasami wykorzystywany jest do wyrobu biżuterii oraz do techniki pomiarowej. No machine-readable author provided. Alberto Salguero assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Galena jest rudą ołowiu i rakotwórczy, ale musiałby się zbierać w organizmie przez kilkanaście lat, żeby źle wpłynąć na zdrowie oraz powoduje ciężkie wady u potomstwa. Ołów jest elastyczny, ale zawartość siarki w galenie powoduje, że minerał staje się kruchy. Galena ma duże znaczenie kolekcjonerskie.
Fotografia Ivar Leidus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Hutchinsonit jest minerałem siarczkowym, który zawiera arsen, ołów oraz tal. Występuje rzadko, jest śmiertelnie trujący ze względu na w/w substancje. Tal przyczynia się do wypadania włosów, ciężkich schorzeń, a nawet śmierci.
Ribeckit to minerał z gromady krzemianów, zaliczany do grupy amfiboli. Należy do grupy minerałów rzadkich, rozpowszechnionych tylko w niektórych rejonach Ziemi. Odmiana włóknista nazywana jest krokidolitem lub azbestem krokidolitowym, o mocnych, ognioodpornych właściwościach był wykorzystywany do produkcji azbestu.
Torbernit minerał z gromady fosforanów jest bardzo niebezpieczny. Jest pięknej barwy intensywno trawiasto lub szmaragdowozieloną, jest kruchy. Składa się z uwodnionej, zielonej miedzi, fosforanu i uranu. Często występuje w granitach zawierających uran, jest promieniotwórczy (przechowywać w ołowianym pojemniku). W naturalny sposób uwalnia radon i może powodować raka płuc. Stanowi ważną rudę uranu, ma znaczenie naukowe i kolekcjonerskie. Foto
Didier Descouens, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons
Arsenopiryt - minerał z gromady siarkosoli, głównym składnikiem jest siarczek żelazowo-arsenowy. Minerał jest dość często spotykanym minerałem niebezpiecznym dla zdrowia i środowiska ze względu na arsen. Sporadycznie może zawierać śladowe ilości złota lub kobaltu. Jest kruchy i nieprzezroczysty, uderzany metalowym przedmiotem lub twardymi odłamkami skał w minerał młotkiem powoduje powstawanie iskier, o czosnkowym zapachu arszeniku. JJ Harrison (https://www.jjharrison.com.au/), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Aurypigment jest minerałem siarczkowym, jednak bardzo rzadkim o pięknej pomarańczowo-żółtej barwie. Jest bardzo rzadkim minerałem, który powstaje w wyniku procesów hydrotermalnych niskich temperatur, częściej jako produkt wyziewów magmy wulkanicznej. Występuje w hydrotermalnych otworach wentylacyjnych i gorących źródłach. Jest silnie toksyczny i może doprowadzić do zatrucia arszenikiem. Rob Lavinsky, iRocks.com – CC-BY-SA-3.0, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Antymonit - to toksyczny minerał siarczku antymonu, tworzy ponad 100 różnych form kryształów. Niegdyś był także używany nawet do wyrobu sztućców. Korzystanie z nich powoddowało zatrucie antymonem.
Stosowany do produkcji różnych stopów, farb, w przemyśle gumowym, przemyśle szklarskim, tekstylnym, szklarskim, ceramicznym, w medycynie, używany jest do wyrobu kosmetyków przyciemniających brwi i rzęsy.
Minerał cenny dla kolekcjonerów.
Fotografia antymonit Ivar Leidus, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons
Chalkantyt - pięciowodny siarczan miedzi występuje naturalnie jako minerał chalkantyt, tworzy kryształy o pięknym niebieskim kolorze, jest kruchy i przezroczysty. Bezwodny siarczan miedzi jest biały, rozpuszczalny w wodzie. Zawarta w nim miedź jest silnie toksyczna. Stosuje się go m.in jako fungicyd do konserwacji drewna. Chalkantyt powstaje naturalnie w kopalniach miedzi, można go również wyhodować.
Fotografia Ra'ike (see also: de:Benutzer:Ra'ike), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.
Cynober, cynabaryt – jest to rzadki minerał z gromady siarczków składający się z siarczku rtęci i jest najczęściej eksploatowaną rudą rtęci. Po utenieniu cynober wytwarza jej duże ilości rtęci metylowej oraz dimetylowej, które są bardzo toksyczne i powodują nieodwracalne szkody dla układu nerwowego. Niewielkie ilości mogą byc śmiertelne. Z cynobru wyrabiano pigment o odcieniu czerwonym wpadającym w pomarańczowy, służy do produkcji farb. Ma duże znaczenie kolekcjonerskie, czasami wykorzystywany jest do wyrobu biżuterii oraz do techniki pomiarowej. No machine-readable author provided. Alberto Salguero assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Galena jest rudą ołowiu i rakotwórczy, ale musiałby się zbierać w organizmie przez kilkanaście lat, żeby źle wpłynąć na zdrowie oraz powoduje ciężkie wady u potomstwa. Ołów jest elastyczny, ale zawartość siarki w galenie powoduje, że minerał staje się kruchy. Galena ma duże znaczenie kolekcjonerskie.
Fotografia Ivar Leidus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Hutchinsonit jest minerałem siarczkowym, który zawiera arsen, ołów oraz tal. Występuje rzadko, jest śmiertelnie trujący ze względu na w/w substancje. Tal przyczynia się do wypadania włosów, ciężkich schorzeń, a nawet śmierci.
Ribeckit to minerał z gromady krzemianów, zaliczany do grupy amfiboli. Należy do grupy minerałów rzadkich, rozpowszechnionych tylko w niektórych rejonach Ziemi. Odmiana włóknista nazywana jest krokidolitem lub azbestem krokidolitowym, o mocnych, ognioodpornych właściwościach był wykorzystywany do produkcji azbestu.
Torbernit minerał z gromady fosforanów jest bardzo niebezpieczny. Jest pięknej barwy intensywno trawiasto lub szmaragdowozieloną, jest kruchy. Składa się z uwodnionej, zielonej miedzi, fosforanu i uranu. Często występuje w granitach zawierających uran, jest promieniotwórczy (przechowywać w ołowianym pojemniku). W naturalny sposób uwalnia radon i może powodować raka płuc. Stanowi ważną rudę uranu, ma znaczenie naukowe i kolekcjonerskie. Foto
Didier Descouens, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons
sobota, 22 stycznia 2022
Jak chronić dane?
👉 Jak chronić dane w systemie android
Ostatnie wydarzenia z aferą Pegasusa wielu z nas zaczęło się obawiać podsłuchiwana. Jednak większość z nas nie musi się o to martwić. Raczej nikt nie będzie podsłuchiwał szarych, spokojnych obywateli. Natomiast obawiać się muszą osoby działające w polityce, w biznesie, osoby pełniące ważne funkcje lub podejrzewane o przestępstwa. Jednak każdy z nas powinien posiadać, podstawową wiedzę o bezpiecznym korzystaniu z urządzeń elektronicznych. Istnieją inne narzędzia niż Pegasus do wyciągania informacji. Dlatego musimy sami dbać o bezpieczeństwo, bo to my sami przyczyniamy się do szpiegowania nas, klikając w nieznane linki, instalując programy niewiadomego pochodzenia itd.
Jakie mogą być oznaki, że na naszym urządzeniu działa szkodliwe oprogramowanie?
Szkodliwe programy mogą działać w tle, co powoduje szybkie wyczerpywanie się naszej baterii i nagrzewanie się telefonu oraz urządzenie działa wolniej. Zwracajmy uwagę czy nasze urządzenie bez powodu samoczynnie wybudza się lub restartuje się oraz . W czasie rozmowy przez telefon zwracajmy uwagę na dziwne szumy i inne odgłosy, które mogą oznaczać, że ktoś podsłuchuje nas. Również zwracajmy uwagę czy nie zwiększyło się zużycie naszych danych mobilnych, ale wiąże się to z kontrolowaniem, na co i ile danych wykorzystujemy sami.
Jak chronić dane
W systemie android możemy to sprawdzić przez panel ustawienia, gdzie klikamy w nazwę sieci lub wybieramy Wi-Fi (w zależności od telefonu przedstawianie danych może się różnić). Warto sprawdzić jakie programy pobierają nasze dane. W panelu Ustawienia sprawdzajmy, jakie mamy zainstalowane aplikacje. Przy nowym telefonie dobrze jest zrobić sobie zrzuty ekranu z aplikacjami, które zostały nam dodane przy nowym urządzeniu. Później pamiętajmy jakie programy sami zainstalowaliśmy. Zainstalowane programy przeskanujmy narzędziem Google Play Protect oraz antywirusem.
Można zaszyfrować nasze dane lub skorzystać z sieci VPN, która ukrywa naszą aktywność. Jeżeli nasz smartfon dziwnie się zachowuje, możemy wybrać opcję resetowanie do ustawień fabrycznych. Spowoduje to usunięcie wszystkich plików poza systemowych i teoretycznie też szkodliwych programów.
Profil zaufany - jest środkiem identyfikacji elektronicznej. Profil zaufany umożliwia złożenie podpisu zaufanego, ale nie jest podpisem elektronicznym.
Ostatnie wydarzenia z aferą Pegasusa wielu z nas zaczęło się obawiać podsłuchiwana. Jednak większość z nas nie musi się o to martwić. Raczej nikt nie będzie podsłuchiwał szarych, spokojnych obywateli. Natomiast obawiać się muszą osoby działające w polityce, w biznesie, osoby pełniące ważne funkcje lub podejrzewane o przestępstwa. Jednak każdy z nas powinien posiadać, podstawową wiedzę o bezpiecznym korzystaniu z urządzeń elektronicznych. Istnieją inne narzędzia niż Pegasus do wyciągania informacji. Dlatego musimy sami dbać o bezpieczeństwo, bo to my sami przyczyniamy się do szpiegowania nas, klikając w nieznane linki, instalując programy niewiadomego pochodzenia itd.
Jakie mogą być oznaki, że na naszym urządzeniu działa szkodliwe oprogramowanie?
Szkodliwe programy mogą działać w tle, co powoduje szybkie wyczerpywanie się naszej baterii i nagrzewanie się telefonu oraz urządzenie działa wolniej. Zwracajmy uwagę czy nasze urządzenie bez powodu samoczynnie wybudza się lub restartuje się oraz . W czasie rozmowy przez telefon zwracajmy uwagę na dziwne szumy i inne odgłosy, które mogą oznaczać, że ktoś podsłuchuje nas. Również zwracajmy uwagę czy nie zwiększyło się zużycie naszych danych mobilnych, ale wiąże się to z kontrolowaniem, na co i ile danych wykorzystujemy sami.
Jak chronić dane
W systemie android możemy to sprawdzić przez panel ustawienia, gdzie klikamy w nazwę sieci lub wybieramy Wi-Fi (w zależności od telefonu przedstawianie danych może się różnić). Warto sprawdzić jakie programy pobierają nasze dane. W panelu Ustawienia sprawdzajmy, jakie mamy zainstalowane aplikacje. Przy nowym telefonie dobrze jest zrobić sobie zrzuty ekranu z aplikacjami, które zostały nam dodane przy nowym urządzeniu. Później pamiętajmy jakie programy sami zainstalowaliśmy. Zainstalowane programy przeskanujmy narzędziem Google Play Protect oraz antywirusem.
Można zaszyfrować nasze dane lub skorzystać z sieci VPN, która ukrywa naszą aktywność. Jeżeli nasz smartfon dziwnie się zachowuje, możemy wybrać opcję resetowanie do ustawień fabrycznych. Spowoduje to usunięcie wszystkich plików poza systemowych i teoretycznie też szkodliwych programów.
Profil zaufany - jest środkiem identyfikacji elektronicznej. Profil zaufany umożliwia złożenie podpisu zaufanego, ale nie jest podpisem elektronicznym.
piątek, 21 stycznia 2022
Pieczywo - właściwości i rodzaje
👉 Rodzaje pieczywa
Zawiera zdrowe złożone węglowodany, które dają nam energię. Pieczywo jest bogate w witaminy z grupy B, w kwas foliowy, cynk, magnez, wapń, błonnik, białko. Błonnik oczyszcza jelita z resztek pokarmowych, absorbuje wodę. Ogólnie pieczywo możemy podzielić na białe, czyli otrzymane z mąki oczyszczonej oraz na pieczywo pełnoziarniste wykonane z mąki z pełnego przemiału (żytnia, pszenna).Jeszcze możemy spotkać się z pieczywem mieszanym. Oprócz tych głównych podziałów, na rynku mamy szereg różnych odmian pieczywa (chrupkie, dietetyczne, lekkostrawne, pytlowe, sitkowe, pumpernikiel, itp.). Pieczywo białe ma złą opinię, ale warto wiedzieć, że ma też zalety: jest lekkostrawne i delikatne. Dlatego też, polecane jest dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego, chorobę wrzodową żołądka, choroby trzustki oraz dla małych dzieci. Jedzenie go z umiarem nie doda nam kilogramów, a nawet pomaga nam schudnąć, bowiem dłużej czujemy sytość i chroni nas przed gwałtownym napadem głodu.
Nie każde pieczywo ciemne jest pełnoziarniste, ponieważ barwę ciemną można uzyskać barwiąc białą mąkę karmelem. Prawdziwy chleb pełnoziarnisty jest ciężki, gliniasty i długo pozostaje wilgotny oraz nie kruszy się. To tylko kilka wybranych rodzajów pieczywa, bowiem na rynku jest ich bardzo dużo, a producenci prześcigają się w coraz to nowych nazwach.
Rodzaje pieczywa
Chleb graham
- jest to chleb pszenny razowy należący do pieczywa dietetycznego i mogą go jeść osoby z wrzodami.
Chleb orkiszowy
- powstaje z razowej mąki orkiszowej i jest pieczywem pełnoziarnistym. Pszenica ta nie była modyfikowana, jest bogata w błonnik, białka oraz w nienasycone kwasy tłuszczowe i węglowodany.
Chleb proteinowy
- zawiera dużo soi i zalecany jest dla dzieci, młodzieży oraz dla rekonwalescentów.
Chleb razowy na miodzie naturalnym
- bardzo dobrze wpływa na przemianę materii.
Chleb sezamowy
- jest to chleb gruboziarnisty, pszenny z dodatkiem nasion lnu i sezamu - lekkostrawny i dietetyczny.
Chleb słonecznikowy
- chleb pszenny z dodatkiem nasion słonecznika (czasami i sezamu) zalecany przy chorobach żołądka i wątroby.
Chleb wileński
- wypiekany z mąki nieoczyszczanej z dodatkiem syropu ziemniaczanego i karmelu - ułatwia trawienie.
Zawiera zdrowe złożone węglowodany, które dają nam energię. Pieczywo jest bogate w witaminy z grupy B, w kwas foliowy, cynk, magnez, wapń, błonnik, białko. Błonnik oczyszcza jelita z resztek pokarmowych, absorbuje wodę. Ogólnie pieczywo możemy podzielić na białe, czyli otrzymane z mąki oczyszczonej oraz na pieczywo pełnoziarniste wykonane z mąki z pełnego przemiału (żytnia, pszenna).Jeszcze możemy spotkać się z pieczywem mieszanym. Oprócz tych głównych podziałów, na rynku mamy szereg różnych odmian pieczywa (chrupkie, dietetyczne, lekkostrawne, pytlowe, sitkowe, pumpernikiel, itp.). Pieczywo białe ma złą opinię, ale warto wiedzieć, że ma też zalety: jest lekkostrawne i delikatne. Dlatego też, polecane jest dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego, chorobę wrzodową żołądka, choroby trzustki oraz dla małych dzieci. Jedzenie go z umiarem nie doda nam kilogramów, a nawet pomaga nam schudnąć, bowiem dłużej czujemy sytość i chroni nas przed gwałtownym napadem głodu.
Pieczywo pełnoziarniste jest zdrowsze, ale nie każdy może go jeść - jest ciężko strawne. Nie powinny go spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, mające stan zapalny przełyku oraz nieżyty i nowotwory jelit. Ciężkostrawność pieczywa pełnoziarnistego działa drażniąco na przewód pokarmowy, pobudza wydzielanie soków trawiennych.
Wybierajmy też pieczywo z różnymi ziarnami, bo dają nam duży zastrzyk witamin i soli mineralnych. Najważniejsze jest, żeby pieczywo było produkowane ze świeżego ciasta, a nie z produktu głęboko mrożonego. Wobec tego najlepiej kupować pieczywo w małych lokalnych piekarniach, gdzie ciasto na wypieki wyrabiane jest na bieżąco z "nieoszukanej mąki".Nie każde pieczywo ciemne jest pełnoziarniste, ponieważ barwę ciemną można uzyskać barwiąc białą mąkę karmelem. Prawdziwy chleb pełnoziarnisty jest ciężki, gliniasty i długo pozostaje wilgotny oraz nie kruszy się. To tylko kilka wybranych rodzajów pieczywa, bowiem na rynku jest ich bardzo dużo, a producenci prześcigają się w coraz to nowych nazwach.
Rodzaje pieczywa
Chleb graham
- jest to chleb pszenny razowy należący do pieczywa dietetycznego i mogą go jeść osoby z wrzodami.
Chleb orkiszowy
- powstaje z razowej mąki orkiszowej i jest pieczywem pełnoziarnistym. Pszenica ta nie była modyfikowana, jest bogata w błonnik, białka oraz w nienasycone kwasy tłuszczowe i węglowodany.
Chleb proteinowy
- zawiera dużo soi i zalecany jest dla dzieci, młodzieży oraz dla rekonwalescentów.
Chleb razowy na miodzie naturalnym
- bardzo dobrze wpływa na przemianę materii.
Chleb sezamowy
- jest to chleb gruboziarnisty, pszenny z dodatkiem nasion lnu i sezamu - lekkostrawny i dietetyczny.
Chleb słonecznikowy
- chleb pszenny z dodatkiem nasion słonecznika (czasami i sezamu) zalecany przy chorobach żołądka i wątroby.
Chleb wileński
- wypiekany z mąki nieoczyszczanej z dodatkiem syropu ziemniaczanego i karmelu - ułatwia trawienie.
czwartek, 20 stycznia 2022
Domowy chleb bez konserwantów
Co raz droższy chleb zmobilizował mnie do wypieku domowego chleba w kuchni gazowej. O dziwo, nie jest to takie trudne. Chleb wyszedł bardzo dobry, a w całym mieszkaniu było czuć piękny zapach pieczywa. Również z wyglądu chleb ładnie się prezentuje. Korzystałem z przepisu, który można modyfikować wg własnego uznania (głównie chodzi o dodatki, kminek, czarnuszka, mak, ziarna itd.).
Pod tym linkiem jest opisany cały proces razem z przepisem.
🚩 Chleb babuni - przepis i wykonanie
🚩 Chleb babuni - przepis i wykonanie
środa, 12 stycznia 2022
Kiełbasa domowa
Kiełbasa swojska - przepis 1
Składniki, to aż 6 rodzajów mięsa! Dlaczego? Po prostu były promocje:). W następnym wariancie będzie trochę mniej. Co do ilości to też nie należy się zbytnio wzorować na moim składzie, kupujemy tyle ile chcemy mieć kiełbasy, bowiem ilość przypraw podam średnio na kg surowca.
Musimy tylko rozważyć czy chcemy mieć chudy wyrób czy bardziej tłusty. Jak bardziej tłusty, to musimy mieć więcej tłustego składnika. Podam też w miarę dokładny opis walorów smakowych kiełbasy wg tego przepisu. Dodam jeszcze, że najprostszy przepis na kiełbasę, to wyrób zrobiony tak jak kotlety mielone, tylko w jelitach i uwędzony. 🚩Tu więcej przepisów na wędliny domowe
Składniki, to aż 6 rodzajów mięsa! Dlaczego? Po prostu były promocje:). W następnym wariancie będzie trochę mniej. Co do ilości to też nie należy się zbytnio wzorować na moim składzie, kupujemy tyle ile chcemy mieć kiełbasy, bowiem ilość przypraw podam średnio na kg surowca.
Musimy tylko rozważyć czy chcemy mieć chudy wyrób czy bardziej tłusty. Jak bardziej tłusty, to musimy mieć więcej tłustego składnika. Podam też w miarę dokładny opis walorów smakowych kiełbasy wg tego przepisu. Dodam jeszcze, że najprostszy przepis na kiełbasę, to wyrób zrobiony tak jak kotlety mielone, tylko w jelitach i uwędzony. 🚩Tu więcej przepisów na wędliny domowe
wtorek, 11 stycznia 2022
Błędy na siłowni
👉 Mięśnie brzucha
Napój energetyczny w czasie wysiłku
Podczas treningu ćwiczący często popijają napoje energetyczne (nie należy ich mylić z izotonicznymi). Napoje te z założenia mają pobudzać i poprawiać skupienie. Mogą być dobrym (choć niekoniecznie zdrowym) sposobem na zmęczenie podczas długotrwałej jazdy samochodem. Nie należy spożywać ich w trakcie wysiłku, zawierają bowiem dużo cukru i mogą przyczyniać się do odwodnienia. Napój energetyczny może spowodować szybką utratę siły, a sam trening będzie znacznie mniej efektywny.
Rozciąganie przed treningiem nie jest wskazane.
Rozciąganie (stretching) to rodzaj ruchu, która zwiększa zakres ruchomości stawów, poprawia gibkość i elastyczność. Jednak nigdy nie należy wykonywać go przed treningiem, ponieważ organizm jest mniej stabilny i bardziej narażony na kontuzje. Rozciąganie zawsze należy wykonywać po treningu.
Cardio przed treningiem.
Bieganie, jazda na rowerze, itp., które pomagają spalić tkankę tłuszczową, najlepiej stosować po treningu siłowym, a nie przed. Trening na siłowni to idealny wstęp do treningu cardio. Taka kolejność pomoże zachować więcej mięśni i spalić więcej tłuszczu.
Koci grzbiet
To nieprawidłowe ułożenie ciała w pozycjach stojących, siedzących i leżących. Są to ćwiczenia przysiadów, martwego ciągu, wyciskania sztangi w leżeniu na ławeczce itp. Jeśli w czasie ćwiczeń ułożymy ciało w pozycji "kociego grzbietu"", na odcinek lędźwiowy przenoszone są ogromne obciążenia. Warto wiedzieć, że nieprawidłowe podnoszenie przedmiotu z ziemi o wadze 10 kg może spowodować nacisk kilkuset kilogramów na kręgi odcinka lędźwiowego. Często jest to przyczyną urazów kręgosłupa.
Małpi chwyt
Sposób trzymania sztangi ma duży wpływ na bezpieczeństwo w czasie ćwiczeń. Małpi chwyt - kciuk nie jest ustawiony przeciwstawnie do pozostałych palców. Podnoszony ciężar może wypaść nam z rąk. By uchwyt był bezpieczny, kciuki powinny oplatać gryf w sposób przeciwstawny do pozostałych czterech palców.
Pasy i stabilizatory
Pas treningowy ma zwiększyć stabilność w czasie ćwiczeń. Ten sztuczny gorset w centralnej części tułowia ma zapobiegać kontuzjom. Taki zabieg zmniejsza w dużym stopniu pracę naturalnego gorsetu mięśniowego. Pas treningowy sprawia, że w trakcie wykonywania ćwiczeń jesteśmy dość bezpieczni, ale po zdjęciu go wzrasta ryzyko kontuzji. Ciało bowiem nie rozwija się symetrycznie, dochodzi do nieprawidłowego rozkładu napięcia mięśniowego i może to spowodować uraz podczas zwykłej czynności, np. podnoszenie zakupów. By tego uniknąć, wszelkie pasy i stabilizatory należy zakładać jedynie 20 - 30% czasu treningu. Pozostałą część treningu powinno odbywać się bez tego rodzaju wspomagań.
Ćwiczymy mięśnie brzucha
Wielu ćwiczących stara się to wypracować efektowne mięśnie brzucha wykonując setki brzuszków. Jest to podstawowy błąd ponieważ ta forma wysiłkowa nie sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej. 1000 brzuszków każdego dnia nie poprawi nam znacząco wyglądu, a spowoduje nieprawidłowy tonus mięśni brzucha w stosunku do mięśni pleców. Wykonywanie dużej ilości brzuszków powoduje problemy bólowe w obrębie kręgosłupa. Brzuszki wzmacniają mięśnie brzucha, jednak nie należy przesadzać. Na wygląd brzucha dobrze wpływają ćwiczenia aerobowe i interwałowe, takie jak bieganie, pływanie czy jazda na rowerze.
Trening tylko określonych grup mięśniowych
Błędem jest trening wykonywany w celu poprawienia jednej, wybranej partii ciała, np. klatki piersiowej. Przyczynia się to do nieharmonijnego rozwoju mięśni i fundujemy sobie nieproporcjonalny wygląd. Nie musimy na każdym treningu trenować całe ciało. Ważne jest, by w wymiarze tygodniowym nie pomijać mięśni nóg, brzucha, pleców, klatki piersiowej, rąk, itp.
Trening wyłącznie na maszynach
Maszyny na siłowni są popularne, bo trening z nimi wydaje się łatwiejszy i przyjemniejszy. Mają jednak poważną wadę, mięśnie pracują w sposób bardziej wyizolowany. i podobnie jak w przypadku pasów stabilizacyjnych, nie rozwijają się nam mięśnie stabilizujące tułów. Może to spowodować, że wzmocnimy tylko określoną grupę mięśniową. Trening na maszynach nie powinien stanowić więcej niż 30-40% całego planu ćwiczeń, szczególnie u osób początkujących.
Sauna po siłowni
Przyjemna kąpiel cieplna zaraz po treningu stanowi dla organizmu duże obciążenie dla organizmu. Nie należy bezpośrednio po treningu na siłowni wchodzić do sauny. Grozi to przetrenowaniem, zmniejsza efektywność treningu, a przy okazji znacznie utrudnia regenerację. Z sauny w dniu treningowym skorzystajmy po 5-6-godzinach upłynięcia czasu od ćwiczeń. Bezpośrednio po treningu, nie należy również brać gorącej kąpieli/prysznica. Nasila to zmiany zapalne wywołane wysiłkiem i również nie sprzyja regeneracji. Lepiej stosować naprzemienne polewanie ciała chłodną i letnią wodą.
Zbyt duże obciążenie
Jednorazowe podniesienie dużego ciężaru często kończy się kontuzją lub silnym, chwilowym bólem. Podnoszenie jednorazowo bardzo dużych ciężarów nie ma sensu, a błędy w technice narażają układ kostno-stawowy na kontuzje, które mogą być leczone przez długie tygodnie.
Napój energetyczny w czasie wysiłku
Podczas treningu ćwiczący często popijają napoje energetyczne (nie należy ich mylić z izotonicznymi). Napoje te z założenia mają pobudzać i poprawiać skupienie. Mogą być dobrym (choć niekoniecznie zdrowym) sposobem na zmęczenie podczas długotrwałej jazdy samochodem. Nie należy spożywać ich w trakcie wysiłku, zawierają bowiem dużo cukru i mogą przyczyniać się do odwodnienia. Napój energetyczny może spowodować szybką utratę siły, a sam trening będzie znacznie mniej efektywny.
Rozciąganie przed treningiem nie jest wskazane.
Rozciąganie (stretching) to rodzaj ruchu, która zwiększa zakres ruchomości stawów, poprawia gibkość i elastyczność. Jednak nigdy nie należy wykonywać go przed treningiem, ponieważ organizm jest mniej stabilny i bardziej narażony na kontuzje. Rozciąganie zawsze należy wykonywać po treningu.
Cardio przed treningiem.
Bieganie, jazda na rowerze, itp., które pomagają spalić tkankę tłuszczową, najlepiej stosować po treningu siłowym, a nie przed. Trening na siłowni to idealny wstęp do treningu cardio. Taka kolejność pomoże zachować więcej mięśni i spalić więcej tłuszczu.
Koci grzbiet
To nieprawidłowe ułożenie ciała w pozycjach stojących, siedzących i leżących. Są to ćwiczenia przysiadów, martwego ciągu, wyciskania sztangi w leżeniu na ławeczce itp. Jeśli w czasie ćwiczeń ułożymy ciało w pozycji "kociego grzbietu"", na odcinek lędźwiowy przenoszone są ogromne obciążenia. Warto wiedzieć, że nieprawidłowe podnoszenie przedmiotu z ziemi o wadze 10 kg może spowodować nacisk kilkuset kilogramów na kręgi odcinka lędźwiowego. Często jest to przyczyną urazów kręgosłupa.
Małpi chwyt
Sposób trzymania sztangi ma duży wpływ na bezpieczeństwo w czasie ćwiczeń. Małpi chwyt - kciuk nie jest ustawiony przeciwstawnie do pozostałych palców. Podnoszony ciężar może wypaść nam z rąk. By uchwyt był bezpieczny, kciuki powinny oplatać gryf w sposób przeciwstawny do pozostałych czterech palców.
Pasy i stabilizatory
Pas treningowy ma zwiększyć stabilność w czasie ćwiczeń. Ten sztuczny gorset w centralnej części tułowia ma zapobiegać kontuzjom. Taki zabieg zmniejsza w dużym stopniu pracę naturalnego gorsetu mięśniowego. Pas treningowy sprawia, że w trakcie wykonywania ćwiczeń jesteśmy dość bezpieczni, ale po zdjęciu go wzrasta ryzyko kontuzji. Ciało bowiem nie rozwija się symetrycznie, dochodzi do nieprawidłowego rozkładu napięcia mięśniowego i może to spowodować uraz podczas zwykłej czynności, np. podnoszenie zakupów. By tego uniknąć, wszelkie pasy i stabilizatory należy zakładać jedynie 20 - 30% czasu treningu. Pozostałą część treningu powinno odbywać się bez tego rodzaju wspomagań.
Ćwiczymy mięśnie brzucha
Wielu ćwiczących stara się to wypracować efektowne mięśnie brzucha wykonując setki brzuszków. Jest to podstawowy błąd ponieważ ta forma wysiłkowa nie sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej. 1000 brzuszków każdego dnia nie poprawi nam znacząco wyglądu, a spowoduje nieprawidłowy tonus mięśni brzucha w stosunku do mięśni pleców. Wykonywanie dużej ilości brzuszków powoduje problemy bólowe w obrębie kręgosłupa. Brzuszki wzmacniają mięśnie brzucha, jednak nie należy przesadzać. Na wygląd brzucha dobrze wpływają ćwiczenia aerobowe i interwałowe, takie jak bieganie, pływanie czy jazda na rowerze.
Trening tylko określonych grup mięśniowych
Błędem jest trening wykonywany w celu poprawienia jednej, wybranej partii ciała, np. klatki piersiowej. Przyczynia się to do nieharmonijnego rozwoju mięśni i fundujemy sobie nieproporcjonalny wygląd. Nie musimy na każdym treningu trenować całe ciało. Ważne jest, by w wymiarze tygodniowym nie pomijać mięśni nóg, brzucha, pleców, klatki piersiowej, rąk, itp.
Trening wyłącznie na maszynach
Maszyny na siłowni są popularne, bo trening z nimi wydaje się łatwiejszy i przyjemniejszy. Mają jednak poważną wadę, mięśnie pracują w sposób bardziej wyizolowany. i podobnie jak w przypadku pasów stabilizacyjnych, nie rozwijają się nam mięśnie stabilizujące tułów. Może to spowodować, że wzmocnimy tylko określoną grupę mięśniową. Trening na maszynach nie powinien stanowić więcej niż 30-40% całego planu ćwiczeń, szczególnie u osób początkujących.
Sauna po siłowni
Przyjemna kąpiel cieplna zaraz po treningu stanowi dla organizmu duże obciążenie dla organizmu. Nie należy bezpośrednio po treningu na siłowni wchodzić do sauny. Grozi to przetrenowaniem, zmniejsza efektywność treningu, a przy okazji znacznie utrudnia regenerację. Z sauny w dniu treningowym skorzystajmy po 5-6-godzinach upłynięcia czasu od ćwiczeń. Bezpośrednio po treningu, nie należy również brać gorącej kąpieli/prysznica. Nasila to zmiany zapalne wywołane wysiłkiem i również nie sprzyja regeneracji. Lepiej stosować naprzemienne polewanie ciała chłodną i letnią wodą.
Zbyt duże obciążenie
Jednorazowe podniesienie dużego ciężaru często kończy się kontuzją lub silnym, chwilowym bólem. Podnoszenie jednorazowo bardzo dużych ciężarów nie ma sensu, a błędy w technice narażają układ kostno-stawowy na kontuzje, które mogą być leczone przez długie tygodnie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)