Robi膮c zdj臋cia owad贸w, ro艣lin, cz臋sto nie znam ich nazwy. Jak m贸wi艂 pewien klasyk „Ja si臋 ci膮gle ucz臋” i szukam w internecie, co trafi艂o na moj膮 klisz臋, tfu matryc臋.
Kruszczyca z艂otawka gromadnie bawi艂a si臋 na kwiatach jarz臋biny. Poskrzypka liliowca z艂apa艂em obiektywem, jak podjada艂 nam li艣cie liliowc贸w.
Robi膮c zdj臋cia kwitn膮cej sosny i jej starej szyszki znalaz艂em borowika. Resztki szyszki jod艂y korea艅skiej fajnie wygl膮daj膮.
Prawdziw膮 ozdob膮 s膮 kwitn膮ce naparstnice i juki, kt贸re dobrze radz膮 sobie w trudnych warunkach.
馃憠 POLECANY WPIS
Kleszcze w ogrodzie
Na samym dole tego wpisu jest link do filmu - kleszcz kontra mr贸wki. Jak mr贸wki zareagowa艂y na kleszcza w mrowisku. 呕ywicielami kleszczy ...
niedziela, 24 lipca 2022
sobota, 23 lipca 2022
Ogrodowe co nie co
Z archiwum powstawania ogrodu w le艣nym otoczeniu. Po przybyciu na dzia艂k臋, pierwsze co zrobi艂em, to pozyskanie soku z brzozy (osko艂y). Jak to zrobi艂em doskonale wida膰 na foto.
W nast臋pnej kolejno艣ci zrobili艣my rabaty na warzywa. Dno wykopanych do艂贸w na g艂臋boko艣膰 ok. 30 cm wy艂o偶yli艣my szar膮 tektur膮, a na ni膮 r贸偶ne ga艂臋zie z drzew owocowych oraz such膮 s艂om臋. Na ten podk艂ad rozsypali艣my ju偶 ziemi臋 torfow膮 wymieszan膮 z normaln膮 ziemi膮. Na koniec rabaty zosta艂y zabezpieczone starymi deskami, dlatego mo偶e nie wygl膮daj膮 艂adnie. Maj膮 spe艂ni膰 swoje zadanie nawet bez 艂adnego wygl膮du
Na sosn臋 rosn膮c膮 przy skalniaku wida膰 ju偶 dobrze pn膮cy si臋 bluszcz. Przy skalniaku ro艣nie te偶 barwinek i konwalie.
Niestety trawa na g艂贸wnej polanie nie da艂a rady przetrwa膰. Susza i chyba p臋draki chrab膮szczy dokona艂y zniszczenia.
Na miejscu trawy pojawi艂a si臋 kocanka, jastrz臋biec kosmaczek oraz dzika trawa le艣na. Natomiast przy kamieniach wapiennych dobrze rosn膮 rojniki.
Zapraszam na ci膮g dalszy rozwijaj膮cego si臋 miejsca do wypoczynku i nie tylko.
W nast臋pnej kolejno艣ci zrobili艣my rabaty na warzywa. Dno wykopanych do艂贸w na g艂臋boko艣膰 ok. 30 cm wy艂o偶yli艣my szar膮 tektur膮, a na ni膮 r贸偶ne ga艂臋zie z drzew owocowych oraz such膮 s艂om臋. Na ten podk艂ad rozsypali艣my ju偶 ziemi臋 torfow膮 wymieszan膮 z normaln膮 ziemi膮. Na koniec rabaty zosta艂y zabezpieczone starymi deskami, dlatego mo偶e nie wygl膮daj膮 艂adnie. Maj膮 spe艂ni膰 swoje zadanie nawet bez 艂adnego wygl膮du
Na sosn臋 rosn膮c膮 przy skalniaku wida膰 ju偶 dobrze pn膮cy si臋 bluszcz. Przy skalniaku ro艣nie te偶 barwinek i konwalie.
Niestety trawa na g艂贸wnej polanie nie da艂a rady przetrwa膰. Susza i chyba p臋draki chrab膮szczy dokona艂y zniszczenia.
Na miejscu trawy pojawi艂a si臋 kocanka, jastrz臋biec kosmaczek oraz dzika trawa le艣na. Natomiast przy kamieniach wapiennych dobrze rosn膮 rojniki.
Zapraszam na ci膮g dalszy rozwijaj膮cego si臋 miejsca do wypoczynku i nie tylko.
pi膮tek, 22 lipca 2022
Ogrodowe plony
Pierwsze foto zrobione po drodze na dzia艂k臋. Tym razem te偶 b臋dzie kr贸tko, bo to stare dzieje — rok 2018.
Posadzili艣my bluszcz przy so艣nie z domkiem dla ptak贸w. Domek dla ptak贸w powieszony jako dekoracja, bo troch臋 jest za nisko dla ptak贸w.
Rumianki si臋 rozpanoszy艂y, ale w takim nie 艂adzie nie podobaj膮 mi si臋 i zostan膮 skoszone. W tym roku majeranek ur贸s艂 jak na dro偶d偶ach, b臋dzie zapas na ca艂y rok.
Lubczyk te偶 zapowiada si臋 na dobry zbi贸r. W warzywniaku bez pytania zakotwiczy艂 amarantus.
W tym roku po raz pierwszy spr贸bujemy swoich winogron. W czasie zbierania jagody kamczackiej trafi艂 mi si臋 jaki艣 chrz膮szcz tutkarz.
Dzika r贸偶a b臋dzie ususzona na herbatk臋 r贸偶an膮. Zup臋 krem dyniow膮 te偶 b臋dzie z czego ugotowa膰.
Pigwowiec wyda艂 na 艣wiat du偶o owoc贸w, kt贸re zostan膮 przetworzone na syrop do herbaty, kt贸ry zast膮pi cytryn臋.
Posadzili艣my bluszcz przy so艣nie z domkiem dla ptak贸w. Domek dla ptak贸w powieszony jako dekoracja, bo troch臋 jest za nisko dla ptak贸w.
Rumianki si臋 rozpanoszy艂y, ale w takim nie 艂adzie nie podobaj膮 mi si臋 i zostan膮 skoszone. W tym roku majeranek ur贸s艂 jak na dro偶d偶ach, b臋dzie zapas na ca艂y rok.
Lubczyk te偶 zapowiada si臋 na dobry zbi贸r. W warzywniaku bez pytania zakotwiczy艂 amarantus.
W tym roku po raz pierwszy spr贸bujemy swoich winogron. W czasie zbierania jagody kamczackiej trafi艂 mi si臋 jaki艣 chrz膮szcz tutkarz.
Dzika r贸偶a b臋dzie ususzona na herbatk臋 r贸偶an膮. Zup臋 krem dyniow膮 te偶 b臋dzie z czego ugotowa膰.
Pigwowiec wyda艂 na 艣wiat du偶o owoc贸w, kt贸re zostan膮 przetworzone na syrop do herbaty, kt贸ry zast膮pi cytryn臋.
czwartek, 21 lipca 2022
Ogr贸dek
O ogrodzie w le艣nym zak膮tku relacja kr贸tka z 2017 roku. Dlaczego kr贸tko? Chc臋 jak najszybciej dodawa膰 wpisy z le艣nego terytorium na bie偶膮co.
Tak jak co roku dost臋pne by艂y grzyby. Las od ostatniego roku du偶o podr贸s艂. Rojnik ma w bucie swoje ulubione miejsce. Posadzone sosny od wschodniej strony ju偶 dobrze wida膰. W tym roku posadzili艣my marcinki, kt贸re zakwit艂y.
P艂otek rabatowy okalaj膮cy grz膮dki wytrzyma艂 warunki atmosferyczne.
Najbardziej podobaj膮 si臋 nam kwiaty wylewaj膮ce si臋 z glinianego garnka. Marny sumak octowiec oraz aronie z przebarwionymi li艣膰mi ubarwiaj膮 ju偶 szar膮 jesienn膮 pogod臋.
Oczywi艣cie by艂y jeszcze kwiaty lili, tulipan贸w, narcyz贸w, pigwy itd., ale to ju偶 pokazywa艂em w tamtym roku.
Tykwa nie jest z naszej dzia艂ki.
Tak jak co roku dost臋pne by艂y grzyby. Las od ostatniego roku du偶o podr贸s艂. Rojnik ma w bucie swoje ulubione miejsce. Posadzone sosny od wschodniej strony ju偶 dobrze wida膰. W tym roku posadzili艣my marcinki, kt贸re zakwit艂y.
P艂otek rabatowy okalaj膮cy grz膮dki wytrzyma艂 warunki atmosferyczne.
Najbardziej podobaj膮 si臋 nam kwiaty wylewaj膮ce si臋 z glinianego garnka. Marny sumak octowiec oraz aronie z przebarwionymi li艣膰mi ubarwiaj膮 ju偶 szar膮 jesienn膮 pogod臋.
Oczywi艣cie by艂y jeszcze kwiaty lili, tulipan贸w, narcyz贸w, pigwy itd., ale to ju偶 pokazywa艂em w tamtym roku.
Tykwa nie jest z naszej dzia艂ki.
艣roda, 20 lipca 2022
Jak rozpozna膰 dobry mi贸d
Jak rozpozna膰 czy mi贸d jest prawdziwy? Czy nie jest rozwodniony albo dos艂adzany cukrem?
Pszczo艂y miodu nie fa艂szuj膮!!!
P贸艂ki sklepowe uginaj膮 si臋 od podr贸bek, coraz cz臋艣ciej te偶 mo偶na spotka膰 mi贸d chi艅ski. W Chinach drzewa s膮 cz臋sto zapylane 艣rodkami chemicznymi, dlatego ten mi贸d jest mniej warto艣ciowy. Nawet co pi膮ty mi贸d mo偶e by膰 fa艂szowany wod膮, cukrem lub innymi substancjami.
Najlepiej mi贸d kupowa膰 bezpo艣rednio w pasiece lub w sklepie pszczelarskim. Pierwszy spos贸b na rozpoznanie to przelewanie miodu do szklanki z ch艂odn膮 wod膮:
- naturalny mi贸d sp艂ywa nieprzerwanym strumieniem, uk艂ada si臋 wyra藕nie na dnie, rozpuszcza si臋 w wodzie powoli.
- Mi贸d z dodatkiem 70% syropu cukrowego nie sp艂ywa r贸wno, tworzy zawirowania, szybciej rozpuszcza si臋 w wodzie (zw艂aszcza przy zamieszaniu), na dnie uk艂ada si臋 nieregularnie, niewyra藕nie widoczna jest granica mi臋dzy miodem i wod膮.
- Czysty syrop cukrowy ju偶 w trakcie przelewania rozpuszcza si臋 w wodzie, powstaj膮 liczne zawirowania. Na dnie brak granicy mi臋dzy wod膮 a syropem.
Drugi spos贸b to:
Kropl臋 miodu rozprowadza si臋 na d艂oni kopiowym o艂贸wkiem: je艣li si臋 zabarwi - mi贸d jest fa艂szowany, je艣li nie zmienia wygl膮du, mi贸d jest dobry.
Trzeci spos贸b:
Dobry mi贸d lany z 艂y偶eczki powinien tworzy膰 wypuk艂y sto偶ek i uk艂adaj膮c si臋 spiralnie. Je艣li mi贸d tworzy wg艂臋bienie zamiast sto偶ka, to mo偶e zawiera膰 domieszk臋 wody lub jest niedojrza艂y (jest rzadki i dlatego tworzy wg艂臋bienie).
Co jeszcze powinno wzbudzi膰 nasz膮 podejrzliwo艣膰?
Mi贸d bardzo s艂odki o dziwnym lub s艂abym zapachu przypominaj膮cym esencj臋 zapachow膮 lub karmel.
Ci膮gn膮cy si臋 nitkowato jest zafa艂szowany syropem cukrowym lub ziemniaczanym. Obecno艣膰 m膮ki sprawdzimy, wlewaj膮c na 艂y偶k臋 z miodem par臋 kropel jodyny. Zmiana barwy na niebiesk膮 lub czarn膮 艣wiadczy o produkcie podrobionym.
Inny spos贸b z jodyn膮 - 艂y偶eczk臋 miodu gotuje si臋 przez 5 minut w 100ml wody. Po ostygni臋ciu wlewa si臋 1 - 2 krople jodyny i je偶eli zmieni barw臋 na czarn膮 lub niebiesk膮, to jest podrobiony.
Kropla miodu prawdziwego nie powinna toczy膰 si臋 po g艂adkiej powierzchni.
馃毄 Tu wi臋cej o miodach
Pszczo艂y miodu nie fa艂szuj膮!!!
P贸艂ki sklepowe uginaj膮 si臋 od podr贸bek, coraz cz臋艣ciej te偶 mo偶na spotka膰 mi贸d chi艅ski. W Chinach drzewa s膮 cz臋sto zapylane 艣rodkami chemicznymi, dlatego ten mi贸d jest mniej warto艣ciowy. Nawet co pi膮ty mi贸d mo偶e by膰 fa艂szowany wod膮, cukrem lub innymi substancjami.
Najlepiej mi贸d kupowa膰 bezpo艣rednio w pasiece lub w sklepie pszczelarskim. Pierwszy spos贸b na rozpoznanie to przelewanie miodu do szklanki z ch艂odn膮 wod膮:
- naturalny mi贸d sp艂ywa nieprzerwanym strumieniem, uk艂ada si臋 wyra藕nie na dnie, rozpuszcza si臋 w wodzie powoli.
- Mi贸d z dodatkiem 70% syropu cukrowego nie sp艂ywa r贸wno, tworzy zawirowania, szybciej rozpuszcza si臋 w wodzie (zw艂aszcza przy zamieszaniu), na dnie uk艂ada si臋 nieregularnie, niewyra藕nie widoczna jest granica mi臋dzy miodem i wod膮.
- Czysty syrop cukrowy ju偶 w trakcie przelewania rozpuszcza si臋 w wodzie, powstaj膮 liczne zawirowania. Na dnie brak granicy mi臋dzy wod膮 a syropem.
Drugi spos贸b to:
Kropl臋 miodu rozprowadza si臋 na d艂oni kopiowym o艂贸wkiem: je艣li si臋 zabarwi - mi贸d jest fa艂szowany, je艣li nie zmienia wygl膮du, mi贸d jest dobry.
Trzeci spos贸b:
Dobry mi贸d lany z 艂y偶eczki powinien tworzy膰 wypuk艂y sto偶ek i uk艂adaj膮c si臋 spiralnie. Je艣li mi贸d tworzy wg艂臋bienie zamiast sto偶ka, to mo偶e zawiera膰 domieszk臋 wody lub jest niedojrza艂y (jest rzadki i dlatego tworzy wg艂臋bienie).
Co jeszcze powinno wzbudzi膰 nasz膮 podejrzliwo艣膰?
Mi贸d bardzo s艂odki o dziwnym lub s艂abym zapachu przypominaj膮cym esencj臋 zapachow膮 lub karmel.
Ci膮gn膮cy si臋 nitkowato jest zafa艂szowany syropem cukrowym lub ziemniaczanym. Obecno艣膰 m膮ki sprawdzimy, wlewaj膮c na 艂y偶k臋 z miodem par臋 kropel jodyny. Zmiana barwy na niebiesk膮 lub czarn膮 艣wiadczy o produkcie podrobionym.
Inny spos贸b z jodyn膮 - 艂y偶eczk臋 miodu gotuje si臋 przez 5 minut w 100ml wody. Po ostygni臋ciu wlewa si臋 1 - 2 krople jodyny i je偶eli zmieni barw臋 na czarn膮 lub niebiesk膮, to jest podrobiony.
Kropla miodu prawdziwego nie powinna toczy膰 si臋 po g艂adkiej powierzchni.
馃毄 Tu wi臋cej o miodach
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)



