Przycinanie wiosenne i jesienne drzew owocowych to wa偶ne prace piel臋gnacyjne w sadach oraz w ogrodach. Nale偶y jednak pami臋ta膰, 偶e niekt贸re krzewy oraz drzewa przycinamy latem. Krzewy kwitn膮ce powinno przycina膰 si臋 zaraz po przekwitni臋ciu, np. ja艣minowce, liliowce, bzy, krzewuszki itd.
Drzewa owocowe podcinamy w celu odpowiedniego ich wzrostu i owocowania. Drzewa zaniedbane rodz膮 mniejsze owoce i s膮 bardziej podatne na choroby.
Stosujemy ci臋cia prze艣wietlaj膮ce i formuj膮c kszta艂t jego korony.
Ci臋cie formuj膮ce wykonujemy przez pierwsze trzy lata, a p贸藕niej drzewa si臋 prze艣wietla (wycina si臋 ga艂臋zie, kt贸re za bardzo zag臋szczaj膮 koron臋 drzewa). Ci臋cie prze艣wietlaj膮ce przepuszcza wi臋cej 艣wiat艂a do 艣rodka korony drzewa, co ma wp艂yw na dojrzewanie owoc贸w.
Do podcinania drzew owocowych i krzew贸w nale偶y u偶ywa膰 dobrych sprawnych i ostrych narz臋dzi. Nieostre sekatory i inne narz臋dzia b臋d膮 nie docina膰 ga艂臋zie, b臋d膮 je kaleczy膰 oraz ci臋cia b臋d膮 wystrz臋pione, co b臋dzie sprzyja膰 rozwijaniu si臋 grzyb贸w. Narz臋dzia powinno si臋 dezynfekowa膰.
Kiedy przycina膰 drzewa owocowe?
Przewa偶nie polecane s膮 dwa terminy przycinania drzew owocowych: na wiosn臋 i jesieni膮.
Ci臋cie drzew i krzew贸w uzale偶nione jest te偶 od warunk贸w pogodowych. Jedne gatunki drzew takie jak jab艂onie, grusze, 艣liwy przycina si臋 od po艂owy lutego do ko艅ca marca. Wi艣nie, czere艣nie, brzoskwinie mo偶emy ju偶 przycina膰 pod koniec sierpnia, a 艣liwy zaraz po zbiorach, bo wiosn膮 s膮 bardziej zagro偶one infekcj膮 chorobami grzybowymi.
Do ci臋cia najlepsze s膮 dni bezchmurne i bezdeszczowe z temperatur膮 w okolicach 0°C dzie艅.
Ci臋cie konar贸w i ga艂臋zi wykona膰 pod k膮tem 45 stopni w miejscu zgrubienia (obr膮czki). Nowe p臋dy skraca si臋 o 1/3 do 2/3 i tnie si臋 je za 偶ywym p膮kiem.
Zara偶one konary i ga艂臋zie najlepiej spali膰, 偶eby choroby si臋 nie przenosi艂y na zdrowe drzewa i krzewy.
Miejsca ci臋膰 zabezpieczy膰 odpowiednim 艣rodkiem.
Du偶ym b艂臋dem jest ci臋cie zbyt blisko p膮ka, kt贸ry cz臋sto zostaje uszkodzony oraz zbyt silne przycinanie albo za s艂abe.
Prze艣wietlaj膮ce przycinanie krzew贸w owocowych przeprowadzamy zaraz po zbiorach.
Agrest, porzeczki czerwone i bia艂e wymagaj膮 wycinania p臋d贸w 5-cioletnich (p臋dy te maj膮 ciemniejsz膮 kor臋). W porzeczkach czarnych wycinamy 3-letnie p臋dy.
Opr贸cz tego w krzewach p臋dy za mocno zag臋szczaj膮ce ro艣liny i le偶膮ce na ziemi. Maliny jesienne (powt贸rnie owocuj膮ce) tniemy po zbiorach, a przy letnich usuwamy tylko te uszkodzone i s艂abe.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz