poniedzia艂ek, 29 sierpnia 2022

Jak rozpozna膰 dobr膮 w臋dlin臋?

kie艂basa swojska
Z 50 kg mi臋sa producenci, dodaj膮c du偶o szkodliwych substancji: fosforany, karageny, s贸l, skrobi臋 itd., wyrabiaj膮 od 70 do 90 kg w臋dlin. Mas臋 mi臋sa zwi臋ksza si臋, wstrzykuj膮c wod臋 z substancjami szkodliwymi: azotany, azotyny s艂u偶膮ce m.in. do produkcji materia艂贸w wybuchowych, nawoz贸w.
Taka w臋dlina kilku dniach przechowywania w lod贸wce cieknie „wod膮” i pokrywa si臋 艣mierdz膮c膮 mazi膮. Dla zatrzymania wody w w臋dlinach zamiast naturalnego flaka stosuje si臋 plastikow膮 os艂onk臋. Mi臋so drobiowe cz臋sto jest z MOM (mieszanina zmielonych 艣ci臋gien, ko艣ci, chrz膮stek i szpiku kostnego).

Jak polepsza si臋 wygl膮d mi臋sa?
J臋drno艣膰 w臋dliny osi膮ga si臋, dodaj膮c specjalny rodzaj kleju, kt贸ry wi膮偶e wod臋 wewn膮trz w臋dliny oraz skrobi臋, bia艂ka alg morskich itd. To bardzo tanie 艣rodki, ale szybko podlegaj膮ce procesowi fermentacji. Wygl膮d w臋dlin poprawia si臋, maluj膮c je barwnikiem lub dodaj膮c barwnik koszenila. Stosuj膮 aromat, kt贸ry w zapachu, kolorze i smaku przypomina dym drzewny, s膮 spryskiwane p艂aty mi臋sa w procesie produkcji. Mi臋so r贸wnie偶 jest nastrzykiwane, moczone w solankach, lakierowane i jest to niebezpieczne dla zdrowia. Sztucznie w臋dzone mi臋so kumuluje wysokie st臋偶enie wielofosforan贸w.
Smak mi臋sa poprawia si臋, dodaj膮c sztuczny aromat mi臋sa lub bekonu oraz glutaminian sodu (zwi臋ksza te偶 apetyt). Dla pozbycia si臋 brzydkiego zapachu w臋dliny dodaj膮 do niej przyprawy i sztuczne aromaty.

Jak rozpozna膰 „oszukan膮” szynk臋?
1. Ma 艂adny po艂ysk i po przekrojeniu nienaturalnie si臋 b艂yszczy.
2. Wycieka z niej woda — po kilku dniach trzymania jej w lod贸wce lub rozpakowaniu z folii.
3. Ma ostry zapach – czujemy chemiczny i kwa艣no-s艂ony zapach.
4. Powierzchnia szynki ma wygl膮d polakierowanego drewna.

Jak rozpozna膰 dobr膮 szynk臋?
1. Jest ma艂a, poskr臋cana i okopcona dymem.
2. Nie cieknie z niej woda.
3. Jest dro偶sza.
4. Najlepiej kupowa膰 u ma艂ego sprawdzonego producenta — prywaciarza, kt贸ry na bie偶膮co sprzedaje swoje wyroby.
Na pewno nie ma w tych wyrobach dodatkowej chemii.
馃毄 Wyroby w臋dliniarskie

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz