Łączenie niektórych składników żywnościowych może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Często są to bardzo popularne metody i nawyki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Rozwój cywilizacji a wraz z nią rozwój nauki pozwala na dokładniejsze poznanie wpływu łączenia różnych składników żywnościowych na nasz organizm.
👉 Dobre i złe połączenia żywności
W styczniu w ogrodzie mamy do cięcia jabłonie, grusze, śliwy, agrest, czerwoną porzeczkę, jagody kamczackie i rokitnik. Sekatory gotowe do natarcia, no to jedziemy.
Temperatura ok. -5°C, wieje leciutki wiaterek. Na miejscu robię przegląd działki, ogrodzenie tym razem nie miało bliskiego spotkania z dziką zwierzyną. Do wycięcia jest trzy uschnięte sosny i kilka konarów oraz ich kikuty. Jak zwykle są do sprzątania opadłe gałęzie.
Trochę czasu to zajęło, tym bardziej że robiłem zdjęcia, na których w lesie o tej porze roku jest większy zasięg widoczności. Brama pokryła się zielonym nalotem, a ławka coraz bardziej chyli się do ziemi. Dla urozmaicenia widoku nie będzie na razie usuwana, bo naprawiać już jej nie warto. Mrowisko zamarło i oklapnęło, obok niego walczy jeszcze zmrożony tęgoskór.
Z tych fotografii najbardziej podoba mi się ta z karmnikiem dla ptaków.
Przyjemnie się spacerowało, aż do momentu poczucia chłodu. Cięcie wyżej wymienionych krzewów i drzewek owocowych poczeka do następnego razu. Jeszcze na to jest trochę czasu.
Kto ma działkę, ogród to wie, że zawsze jest coś do zrobienia.
Piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńDzięki
OdpowiedzUsuń