sobota, 9 lipca 2022

Wędliny domowe i krokusy

Wędzarnia przy pierwszym wędzeniu zdała egzamin. Teraz kolej na drugie wędzenie wg trochę zmodyfikowanych przepisów.
Wszystko przygotowujemy w domu, bo na działce nie ma warunków. Przywozimy surowe wędliny, schaby, boczki już doprawione, a schab, boczek, szynka z zalewy.
Trzeba pamiętać, że przy wędzeniu wędlin ważne jest wstępne osuszanie wyrobów na drążkach, a później włożenie ich do wędzarni. Wędzarnię na początku wędzenia też jest dobrze nie zakrywać.
Wędzenie to już przyjemność. Wędliny się wędzą, a w tym czasie chodzę po działce i robię zdjęcia.
Dzisiaj pięknie zakwitły krokusy. Leszczyna i inne drzewa również pokazały swoje pąki.

Trzecie wędzenie (ostatni pasek foto) wędlin na wielkanoc odbyło się w warunkach zimowych. W trzecim podejściu przygotowania wędlin w przepisie zmniejszyłem ilość soli.
Oczywiście jeżeli ktoś skorzysta z mojego przepisu może ilość soli dostosować sobie według własnego smaku. Wędliny smakowo osiągnęły mój zamierzony smak oraz bardzo dobrze zostały uwędzone.

Wyroby swojskie - przepisy i wykonanie
krokusy żółte
kiełbasa swojska wędzona
krokusy fioletowe
kiełbasa domowa
kwiaty krokusów
kiełbasa
kwitnienie leszczyny
rozchodniki
owoc berberysu
krokusy na łące
berberysy
schab wędzony
kiełbasa chuda
schab wędzony
uwędzone
wędzenie szynki
kiełbasa szynkowa
przedwiośnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz