Wędzarnia przy pierwszym wędzeniu zdała egzamin. Teraz kolej na drugie wędzenie wg trochę zmodyfikowanych przepisów.
Wszystko przygotowujemy w domu, bo na działce nie ma warunków. Przywozimy surowe wędliny, schaby, boczki już doprawione, a schab, boczek, szynka z zalewy.
Trzeba pamiętać, że przy wędzeniu wędlin ważne jest wstępne osuszanie wyrobów na drążkach, a później włożenie ich do wędzarni. Wędzarnię na początku wędzenia też jest dobrze nie zakrywać.
Wędzenie to już przyjemność. Wędliny się wędzą, a w tym czasie chodzę po działce i robię zdjęcia.
Dzisiaj pięknie zakwitły krokusy. Leszczyna i inne drzewa również pokazały swoje pąki.
Trzecie wędzenie (ostatni pasek foto) wędlin na wielkanoc odbyło się w warunkach zimowych. W trzecim podejściu przygotowania wędlin w przepisie zmniejszyłem ilość soli.
Oczywiście jeżeli ktoś skorzysta z mojego przepisu może ilość soli dostosować sobie według własnego smaku. Wędliny smakowo osiągnęły mój zamierzony smak oraz bardzo dobrze zostały uwędzone.
Wyroby swojskie - przepisy i wykonanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz