sobota, 9 lipca 2022

W臋dliny domowe i krokusy

W臋dzarnia przy pierwszym w臋dzeniu zda艂a egzamin. Teraz kolej na drugie w臋dzenie wg troch臋 zmodyfikowanych przepis贸w.
Wszystko przygotowujemy w domu, bo na dzia艂ce nie ma warunk贸w. Przywozimy surowe w臋dliny, schaby, boczki ju偶 doprawione, a schab, boczek, szynka z zalewy.
Trzeba pami臋ta膰, 偶e przy w臋dzeniu w臋dlin wa偶ne jest wst臋pne osuszanie wyrob贸w na dr膮偶kach, a p贸藕niej w艂o偶enie ich do w臋dzarni. W臋dzarni臋 na pocz膮tku w臋dzenia te偶 jest dobrze nie zakrywa膰.
W臋dzenie to ju偶 przyjemno艣膰. W臋dliny si臋 w臋dz膮, a w tym czasie chodz臋 po dzia艂ce i robi臋 zdj臋cia.
Dzisiaj pi臋knie zakwit艂y krokusy. Leszczyna i inne drzewa r贸wnie偶 pokaza艂y swoje p膮ki.

Trzecie w臋dzenie (ostatni pasek foto) w臋dlin na wielkanoc odby艂o si臋 w warunkach zimowych. W trzecim podej艣ciu przygotowania w臋dlin w przepisie zmniejszy艂em ilo艣膰 soli.
Oczywi艣cie je偶eli kto艣 skorzysta z mojego przepisu mo偶e ilo艣膰 soli dostosowa膰 sobie wed艂ug w艂asnego smaku. W臋dliny smakowo osi膮gn臋艂y m贸j zamierzony smak oraz bardzo dobrze zosta艂y uw臋dzone.

Wyroby swojskie - przepisy i wykonanie
krokusy 偶贸艂te
kie艂basa swojska w臋dzona
krokusy fioletowe
kie艂basa domowa
kwiaty krokus贸w
kie艂basa
kwitnienie leszczyny
rozchodniki
owoc berberysu
krokusy na 艂膮ce
berberysy
schab w臋dzony
kie艂basa chuda
schab w臋dzony
uw臋dzone
w臋dzenie szynki
kie艂basa szynkowa
przedwio艣nie

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz