馃憠 Z czym 艂膮czy膰, a z czym nie 艂膮czy膰 witamin?馃拪
Wiosn臋 na dzia艂ce w 2014 roku zacz臋li艣my od pozyskania soku z brzozy.
Sok z brzozy (osko艂a) znany medycyny ludowej jako lek przeciwnowotworowy. Podobno sok z brzozy 艂agodzi te偶 b贸le reumatyczne i objawy choroby wrzodowej. 艢wie偶y sok z li艣ci brzozy ma dzia艂anie moczop臋dne i odtruwaj膮ce organizm. Przy艣piesza wydalanie moczu i z艂og贸w oraz zapobiega powstawaniu kamieni moczowych.
Na pewno 艣wie偶y sok z pnia brzozy, a tak偶e z jej m艂odych li艣ci oraz p膮czk贸w jest bogaty w witaminy i minera艂y. Szklanka tego soku pomo偶e zaspokoi膰 nasze dzienne zapotrzebowanie na: potas, magnez, fosfor, wap艅, 偶elazo, mied藕, aminokwasy, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy, czyli witamin臋 C, sole mineralne.
Jak i kiedy pobiera膰 sok brzozowy?
Na wysoko艣ci ok. 50 cm trzeba wywierci膰 otw贸r w pniu brzozy (g艂臋boko艣膰 otworu 3 - 5 cm) i w艂o偶y膰 do niego rurk臋, kt贸r膮 nale偶y w艂o偶y膰 do pojemnika, do kt贸rego chcemy zbiera膰 sok. Pobrany sok przechowujemy w lod贸wce do 5 dni, p贸藕niej m臋tnieje i mo偶e straci膰 swoje w艂a艣ciwo艣ci.
Zrobi艂em te偶 karmnik dla ptak贸w. Wida膰 ju偶 krzaki aronii, jagody kamczackiej oraz truskawki. Po zako艅czonych pracach pieczona kie艂basa przy ognisku.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz